57685
22:05 8.062018

Перші леді України та Угорщини зустрілися на Закарпатті

Життя 7566

Сьогодні, 8 червня, дружини президентів зустрілися задля благородної мети – відкриття Центру медико-соціальної реабілітації дітей імені Святого Михайла у селі Ратівці Ужгородського району. На цьому самому місці відбувся фініш благодійного забігу під слоганом  «Ми однієї крові».

Дружина Президента Угорщини Аніта Герцег є патронатом даної акції, особисто здавала кров та була присутня на старті забігу в Будапешті.

Нагадаємо, що минулого року благодійний забіг фінішував у домі милосердя «Добрий самаритянин», що у Великій Доброні. Тоді, так само як і сьогодні, Аніта Герцег зустрічала бігунів та спілкувалася з вихованцями дитячого будинку.

Учасники забігу стартували з Будапешта 4 червня в День національної єдності угорського народу. Протягом п’яти днів бігуни подолали біля 500 км. Цим вони прагнули показати важливість донорства – «кров можна замінити тільки кров’ю», тому на всіх пунктах забігу волонтери організовували пункти донорської здачі крові.

Ангела Гуї, ініціатор доброчинної акції, каритативний посол забігу: «Ми всі угорці, що проживаємо в Угорщині несемо відповідальність за долю закордонних угорців. Ми маємо допомагати їм  зберегти свою ідентичність та мову проживаючи на рідній землі. Крім того, ми ще з більшою турботою та відповідальністю ставимося до дітей, які проживають в дитячих будинках».

Цей рік став особливим, адже на фініші бігунів зустрічали одразу дві перші леді – до Аніти Герцег долучилася дружина Президента України Марина Порошенко.

Одразу на початку урочистої зустрічі до президентських дружин звернувся вихованець дитячого будинку, хлопчик на ім’я Юрій. Він привітав обох перших леді в їхньому закладі та подякував, що вони їх навідали.

На урочистостях можна було побачити Яноша Арпада Потапі, держсекретаря Угорщини, Любов Непоп, посла України в Угорщині,  Йожефа Бугайла, Генерального консула Угорщини у місті Ужгород, Геннадія Москаля, губернатора Закарпаття, Василя Брензовича, голову ГО «ТУКз-КМКС» та народного депутата України, Ілдику Орос, ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та Йосипа Борто, першого заступника голови Закарпатської обласної ради та заступника голови ГО «ТУКЗ-КМКС».

Марія Біров, керівник дитячого будинку розповіла, що будування та реєстрація реабілітаційного центру тривала протягом 9 років. Це потребувало чимало благодійних внесків та волонтерської роботи. Місія дитячого будинку – забезпечити повну реабілітацію дітей та їхню успішну інтеграцію в суспільство. Всього тут виховують 35 діток.

«Наш досвід показує, що заміна втрачених матері, батька та інших рідних має великий вплив на життя дитини, тому в цьому дитячому будинку дітки проживають в сім’ях – з батьком та мамою. Дітки, які потрапляють сюди мають серйозні психічні травми і для їх лікування та реабілітації залучають фахівців. Тому збудований на території реабілітаційний центр слугуватиме саме цій меті. Тут всі діти, незалежно від їхньої національності, релігії, психічного та фізичного здоров’я зможуть отримати належну допомогу», – констатувала пані Марія.

Відтак, перші дружини Президентів України та Угорщини урочисто перерізали стрічку при вході до новозбудованого реабілітаційного центру, після чого Майнек Антал, єпископ Мукачівської римо-католицької церкви освятив будівлю.

Аніта Герцег, щиро привітала всіх та висловила радість від того, що вони разом з Мариною Порошенко присутні на такій події і обоє вважають вкрай важливим питання дітей та їхнього добробуту.

«Цей дитячий будинок та реабілітаційний центр символізують об’єднання зусиль, те що ми разом працюємо над доброю справою . Для мене це особлива місія, адже мій батько народився в колишньому комітаті Унг і чимало моїх родичів проживає на Закарпатті. На цій території в мирі живуть чимало угорців,  українців  та словаків. Хочу подякувати всім, хто доклав зусиль до становлення та функціонування цього дитячого будинку та реабілітаційного центру. Тут протягом 12 років виховують діток-сиріт у сімейному оточенні і я як мати 4-ох дітей розумію на скільки важливим для них є рости у колі сім’ї», – зауважила дружина Президента Угорщини.

Разом з тим, пані Аніта запевнила, що Угорщина й надалі продовжуватиме підтримку жителів регіону, всі програми, які й до тепер спряли покращенню рівня життя місцевого населення функціонуватимуть.

Марина Порошенко теж подякувала за теплий прийом та наголосила на важливості відкриття подібного реабілітаційного центру. Вона подякувала дружині Президента Угорщини за її турботу та патронаж таких проектів.

«Сьогодні ми мали можливість поглянути на центр та переконатися в тому, що тут дійсно створені чудові умови для реабілітації та розвитку діток. Ми були свідками чудової благодійної акції – зустрічали бігунів з Угорщини, які прибули для обстеження діток. Я підтримую їхнє гасло, адже Україна та Угорщина теж мають спільне коріння протягом багатьох століть. Наша спільна історія бере початок ще з часів Ярослава Мудрого, коли його донька Анастасія, взявши шлюб з королем Андрашем І стала угорською королевою. Сьогодні нас теж об’єднують єдині європейські цінності і відкриття реабілітаційного центру є підтвердженням цього. Я хочу щиро подякувати угорському народу за його підтримку і розуміння, що не дивлячись на кордони ми є єдиною європейською родиною. Слава Угорщині і слава Україні!», – наголосила перша леді України.

В честь відкриття центру Марина Порошенко подарувала гусеничний підйомник, який має допомогти діткам-інвалідам підніматися сходами. У свою чергу дружина Президента Угорщини привезла грошовий подарунок для потреб центру – понад 3 млн форинтів, які використають для розширення матеріально-технічної бази.

У свою чергу, вихованці дитячого будинку підготували для гостей насичену програму. А вже завтра, команда угорських лікарів приступить до огляду та лікування всіх вихованців дитячого будинку, які цього потребують.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах