57629
13:02 8.062018

У Берегові концертом розпочали святкування Днів єврейської культури

Життя 2586

Вчора, 7 червня, в синагозі міста Берегово дали старт святкуванню ІІ Днів єврейської культури на Закарпатті. Організаторами колоритної програми стала Асоціація єврейських релігійних громад Угорщини, Програма безмежної культури та Фундація «Шалом».

Нагадаємо, що минулорічне святкування провели у виноградівській синагозі, де в честь урочистого відкриття гості мали нагоду насолодитися концертом відомого оркестру з Угорщини.

Андрея Деак, головний організатор проведення Днів єврейської культури на Закарпатті мала честь відкривати захід. У своїй святковій промові пані Андрея подякувала всім за підтримку та присутність на сьогоднішньому відкритті.

«Культура з’являється з усвідомлення єдності народу, спільної мови та цінностей – цим вона шириться та набуває масштабів. У свою чергу єдність народу залежить від міцності зв’язків у самій громаді і це напряму впливає на його силу, яка може навіть «зрушити мости». Ніхто не можу від’єднати чи то угорців чи то євреїв – сьогодні ми разом як культурно, так і політично та релігійно. Дякуємо берегівчанам, що запросили нас в гості та чітко усвідомлюють свою приналежність. Це яскраво показує вже друге святкування Днів єврейської культури на Закарпатті – завдяки культурі народи об’єднуються, тут немає меншості, більшості чи будь-яких кордонів», – зауважила організатор заходу.

Голова фундації «Шалом», Йожеф Вайсер, подякував за підтримку Міністерству закордонних справ Угорщини та Консульству Угорщини у місті Берегово, адже ця подія має велике значення для єврейської громади міста.

Генеральний консул Угорщини у місті Берегово, Матяш Сіладі, розпочав свою промову зі слів: «Цього вечора ми всі зібралися разом у цьому маленькому куточку Східної Європи, де дуже яскраво представлене культурне різноманіття регіону. У пам’яті угорських євреїв Закарпаття живе як пам’ять втраченого, знищеного автентичного єврейства – домівка, яка є місцем народження та поховання ряду затихлих єврейських історій, затонулий острів буденної єврейської культури».

Пан консул наголосив, що протягом всієї серії святкування Днів єврейської культури всі разом зможуть насолоджуватися спільною багатогранною культурою та історією. Матяш Сіладі розповів, що у 2014 році уряд Угорщини вирішив започаткувати програму реставрації синагог. Завдяки цій ініціативі були відбудовані синагоги Берегова та Виноградова.

Сюрпризом для всіх став благородний жест художника Йожефа Вассера – він подарував єврейській громаді Закарпаття свою картину, яка тепер прикрашатиме одну зі стін берегівської синагоги.

Після урочистих промов перед аудиторією виступили піаніст Андраш Сейп та актор Роберт Лацко-Ваш з власною інтерпретацією відомих єврейських мелодій.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах