57454
13:41 6.062018

Закарпатські ОТГ отримали перші землі від Держгеокадастру

Життя 3603

Сьогодні, 6 червня, відбулося урочисте підписання актів передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Питання передачі земельних ділянок, надання ОТГ можливості вирішувати долю земель, що розташовані на їх території було та залишається одним із найбільш актуальних питань розвитку місцевого самоврядування.

Світлана Мельничук, начальник ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області розповіла, що управлінням була проведена інвентаризація земель сільськогосподарського призначення.

«Це була творча робота – наша і ОТГ, адже ми спільно знаходили території, спільно узгоджували місцевості. Наразі технічні документації вже затверджені, прийнятий наказ про передачу земель ОТГ і на підставі підписаних сьогодні документів представник ОТГ звертається до реєстратора», – зауважила пані Світлана.

Так, начальник ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області вручила головам Іршавської, Полянської, Перечинської, Баранинської, Вільховецької та Тячівської ОТГ документи, в яких міститься інформація про перелік земельних ділянок, їх кадастрові номери та площу. Надалі ці документи будуть підставою для реєстрації речового права за ОТГ в Державному реєстрі прав на ці землі.

«Ми вдячні, що держава іде на передачу практично всіх компетенцій, які належать місцевим громадам і сьогодні ми нарешті отримали землі з державної форми власності у комунальну. Що буде з цими землями? Будемо виносити ці питання на сесію і приймати рішення. Звісно ми намагатимемося, щоб ці землі не простоювали та пропонуватимемо бізнесу створювати на них нові робочі місця», – наголосив Іван Погоріляк, голова Перечинської ОТГ, в коментарі «Карпатському об’єктиву».

Степан Бобик голова Іршавської ОТГ підкреслив велику значущість сьогоднішньої події, адже хоч і не у великому обсязі, але все-таки зроблено перший крок до реального самоврядування: «Зараз існують дві категорії земель – в межах населених пунктів, де керує міська рада та за їхніми межами, що у компетенції Держгеокадастру. Сьогодні було передано лише частину вільних земель, близько 60 га із запроханих нами 150 га, але робота продовжуватиметься».

Варто додати, що загалом в Україні створено 665 ОТГ, на території яких знаходяться орієнтовно 759 тис га земель сільськогосподарського призначення державної власності, які потенційно можуть бути передані у комунальну власність. Зокрема, на Закарпатті з 1 січня цього року у нових бюджетних умовах працює 6 ОТГ, які отримають у комунальну власність 416 земельних ділянок площею 1300 га.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах