55764
14:24 19.052018

В Ужгороді вшанували жертв політичних репресій

Життя 3206

Сьогодні, 19 травня, в ужгородському сквері Небесної Сотні відбулося покладання квітів до пам’ятника жертвам політичних репресій.

У заході взяли участь керівники краю та міста, зокрема голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай та секретар Ужгородської міськради Андріана Габор, члени Закарпатської обласної організації «Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих», небайдужі ужгородці.

Народний самодіяльний камерний хор «Кредо» інтелігенції міста Ужгорода забезпечив патріотичний музичний супровід, зокрема звучали пісні «Ой, у лузі червона калина», «Боже великий, єдиний» тощо.

Геннадій Москаль зазначив: «Визволення краю від окупантів для багатьох закарпатців обернулось трагедією, терором. Політв’язнями стали священики, вчителі, службовці та робітники. Під час сталінського режиму репресій зазнали понад 100 тисяч закарпатців, з яких із концтаборів повернулося всього 15 тисяч. Ми не маємо права забувати про це».

Голова Закарпатської обласної організації «Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих» Іван Коршинський у промові додав, що із тих 15 тисяч політв’язнів-закарпатців, котрі повернулися з концтаборів, сьогодні в області проживає всього 103 особи.

Усіх, хто загинув від політичних репресій вшанували хвилиною мовчання.

Нагадаємо, щороку у третю неділю травня в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій. Цей день був започаткований Указом Президента України у 2007 році задля гідного вшанування гіркої долі репресованих, привернення уваги суспільства до трагічних сторінок в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. А також заради відродження національної пам’яті та утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини