55603
15:12 17.052018

Вишиванка – наш генетичний код

Життя 4705

17 травня – Всесвітній день вишиванки. Свято, що покликане зберігати споконвічні народні традиції. Ким би ти не був, де б не жив, вишиванка завжди нагадуватиме хто ти є.

Це – всеукраїнське, а з 2014 року – міжнародне свято. Воно зародилася у Чернівцях на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У 2011 році свято ввійшло до Книги рекордів України за кількістю людей, одночасно одягнених у вишиванки. 24 квітня 2016 року оргкомітет «День вишиванки» звернувся у відкритому листі до Президента України із проханням затвердити щорічно третій четвер травня Днем вишиванки. Так започаткувалося нове всеукраїнське свято.

Тисячі людей по всьому світу долучаються у цей день до прекрасного започаткування. В одязі, оздобленому найрізноманітнішими візерунками, люди йдуть на роботу, у школу, до церкви.

Але у цього одягу є й цікавинки, про які не всі знають. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до України з Європи тільки в XIX столітті, переважно з появою компанії Brocard, яка використовувала для своєї парфумерії рекламні упаковки із зображенням схем-вишивок. У наш час дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання (серед них гладь, колосковий шов, низь, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка і, найсучасніша – бісерне оздоблення). От популярні нині маки як елемент візерунка практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а широкого поширення набули в кінці XX століття. А найвишуканішим на сьогодні вважається орнамент, що виконаний чорним на білому.

До Дня вишиванки «Голос Америки» започаткував проект «Українські вишиванки захоплюють світ», у якому мали змогу брати участь усі бажаючі. Найважливішою умовою було розміщення фотографії у вишитому одязі. Саме 17 травня, до свята організатори спецпроекту мають створити слайд-шоу із мегакількістю фотографій з усіх куточків планети. Щодо закарпатців, то вони також опублікували свої фото серед світлин інших учасників, кількість яких сягає понад 4,5 тисячі.

Софія ПЕКАРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах