55350
20:01 15.052018

Закарпаття отримало від Угорщини вакцини на 600 тисяч євро. ФОТО, ВІДЕО

Життя 3184

Тільки за останні два роки уряд Угорщини надав Закарпаттю гуманітарної допомоги на суму 7 мільйонів євро. Ідеться про різного роду медичне устаткування, а також вакцини. Цими днями в область прибула ще одна партія дороговартісного препарату, який уже незабаром буде розподілений по районах.

Урочиста передача вантажу відбулась у вівторок, 15 травня, у селі Соломоново, поблизу КПП «Тиса». На прес-конференції з цієї нагоди були присутні: уповноважений уряду Угорщини з питань урядової координації розвитку Саболч-Сатмар-Березької та Закарпатської областей Іштван Грежо, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної організації товариства Червоного Хреста України Іванна Сабо, заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров.

«Протягом останнього року уряд Угорщини вже втретє надає допомогу Закарпаттю у вигляді вакцин. Цього разу прибув вантаж загальною вартістю 600 тисяч євро. У його складі 21600 доз 5-компонентної вакцини, а також 15000 доз 3-компонентної вакцини проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, – наголосив уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежо. – Ця гуманітарна допомога є частиною виконання тієї програми, яку прийняв угорський уряд. Ось уже протягом п’яти років Закарпаття отримує від Угорщини дитячі вакцини. Ми хочемо, аби діти області, незалежно від їхньої національності, були здоровими та вакцинованими. Хочу наголосити, що ми надаємо вакцини, які мають світовий рівень якості».

Нагадаємо, що попередня допомога угорського уряду надійшла на початку 2017 року у вигляді 20000 доз вакцини проти кору, паротиту й краснухи (MMR) для Закарпатської обласної організації Червого Хреста України, а також на початку 2018 року Закарпаттю було подаровано 8000 доз вакцини проти кору.

Очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, користуючись нагодою, подякував Іштвану Грежо та загалом усьому Міністерству людських ресурсів Угорщини за постійну допомогу області.

«Така підтримка з боку уряду Угорщини допомагає рятувати людські життя. Хочу наголосити, що, окрім різного роду гуманітарної допомоги, заклади охорони здоров’я Угорщини активно приймають на реабілітацію воїнів АТО, – зазначив очільник краю. – Хочу наголосити, що в цьому вантажі прибуде комбінована вакцина «Пентаксим». Знаємо, що МОЗ уже досить давно припинив її поставку в Україну і найближчим часом вона взагалі не очікується. Ви знаєте, що в багатьох мам є певні фобії, пов’язані зі щепленнями. А комбінована 5-компонентна вакцина включає в себе кілька видів вакцин (для профілактики коклюшу, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільних інфекцій). Тому це дуже зручно та комфортно – зробити щеплення всього один раз».

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров розповіла, що виробник вакцини – США, вона є абсолютно безпечною.

«Її якість говорить сама за себе, оскільки нею користується весь світ. Кілька років тому ми застосовували вакцину «Пентаксим», але остання її поставка була десь у 2016 році. З того часу ми взагалі не отримували цей препарат, не тільки Закарпаття, а й уся країна загалом. Наразі діткам 2- і 3-місячного віку роблять щеплення від п’яти захворювань у різних шприцах. Травматизація як для мами, так і для дитини досить велика. «Петаксим» дозволяє вакцинуватися від цих усіх недуг за один раз», – наголосила пані Єлизавета.

Отримувачем вакцини є Червоний Хрест, а кінцевим бенефіціаром – діти Закарпаття. Після проходження всіх митних процедур вакцина буде передана обласній інфекційній лікарні й уже звідти розподілена по всіх районах за кількістю новонароджених.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Як минуле допомагає зрозуміти нам цю війну»: лекція від Української академії лідерства для ужгородців та гостей міста
11:01
51 медаль і перше загальнокомандне місце привезли закарпатці з чемпіонату України зі змішаних бойових мистецтв
10:15
ВИЙШОВ № 552 НАШОЇ ГАЗЕТИ
10:00
У День Піфагора факультет математики та цифрових технологій УжНУ зібрав 10 тисяч грн для ЗСУ
09:53
У Мукачеві відкрили безпековий освітній простір для студентів
09:32
Життя в новому жилі: організація «Людина у скруті» допомагає створювати шелтери на Закарпатті
09:15
На Закарпатті можуть запровадити графіки відключень електроенергії для для бізнесу та промисловості
08:53
В Ужгороді відкрили 12-ту виставку молодіжного об’єднання «FOCUS GROUP»
08:42
В Ужгороді підбили підсумки першого року імплементації Закону «Про медіа»
19:44
Суддівська спільнота передала придбані за кошти суддів FPV дрони
19:32
Всі новини