54922
13:50 9.052018

У Генеральному консульстві Угорщини в місті Ужгород відкрили виставку полотен Золтана Шолтеса

Життя 5959

Вчора, 8 травня, у приміщенні Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород урочисто відкрили виставку найбільш помітного представника закарпатської школи живопису – Золтана Шолтеса.

Важко уявити образотворчу культуру Закарпаття без неповторних, неперевершених, романтичних та реалістичних краєвидів митця. Перша виставка Золтана Шолтеса була відкрита у 1933 році в Ужгороді. У 1946 році він став членом Спілки художників, а у 1975 році отримав звання Заслуженого митця.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул дипломатичної місії привітав всіх пристуніх на урочистому відкритті виставки та наголосив, що цей день є знаковим для консульства.

«В стінах нашої дипломатичної установи картини Золтана Шолтеса отримали гідне місце. Ми говоримо про людину, яка була визначною постаттю закарпатської митецької школи, він вважав своїм ментором Йосипа Бокшая. Виставки Золтана Шолтеса відвідали велику кількість країн. Так, один з музеїв Японії придбав одразу 40 робіт митця. Хочу виразити подяку сину художника, Іштвану Шолтесу, завдяки якому стало можливим виставити роботи митця», – розповів Йожеф Бугайла.

Ласло Куті, ведучий консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород зауважив, що мистецтво, живопис, танці та музика підносить нас ближче до Бога: «Сьогодні ми маємо нагоду відкривати виставку митця, який знає про цей звязок набагато більше. Будучи греко-католицьким священиком Золтан Шолтес жив заради мистецтва».

Ференц Ерфан, директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Бокшая зазначив, що фігура Золтана Шолтеса є видатною і значимою до сьогоднішнього дня.

«Золтан Шолтес завжди був зв’язком між поколіннями і всі його знання походять від видатних художників, які брали свій початок з угорського мистецтва, що на той час уже мало власне обличчя. Тому такий проект консульства показує переплетіння сучасного мистецтва із традиційним для Закарпаття живописом», – додав пан Ференц.

Варто додати, що син Золтана Шолтеса – Іштван пішов шляхом батька та теж є відомим художником. Його пейзажі ніби продовжують чи навіть доповнюють роботи батька.

Іштван Шолтес розповів, що на сьогоднішній виставці представлено 8 полотен батька з його власної колекції: «Одну зі своїх картин батько віртуально подарував консульству – через мене, і я сподіваюся, що його картина приноситиме всім радість та милуватиме око. Його пам’ять завжди житиме крізь ці полотна!».

Після урочистого відкриття всі присутні мали можливість поспілкуватися у неформальній атмосфері та задати експертам-художникам питання щодо творчості видатного Золтана Шолтеса.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах