54601
15:02 4.052018

У Берегівському районі оновили ще чотири дитячі садочки. ФОТО, ВІДЕО

Життя 2837

У четвер, 3 травня, завдяки «Програмі розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну» було передано ще чотири оновлені садочки в Берегівському районі. Відтак дітки, що проживають у населених пунктах Попово, Шом, Горонглаб та Батрадь проводитимуть такий цікавий час навчання у хороших та комфортних умовах.

Прес-конференцію присвячену «Програмі розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну» провели в садочку села Батрадь. Спочатку присутнім розповіли коротку історію започаткування та розвитку цього дошкільного навчального закладу. Так, садочок розпочав своє функціонування ще у 1956 році з 10 вихованцями, а уже у 1989 для потреб діток виділили більшу будівлю, яка вміщала в себе дві групи.

Завдяки фінансуванню Програми вдалося замінити дах будівлі, вікна, внутрішнє оздоблення груп та ванні кімнати, кухня отримала нове обладнання, а тераси гарну мощену підлогу.

Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, наголосив, що Програма буде успішною, якщо ми спільними зусиллями будемо підтримувати розвиток та збережемо свою віру у краще майбутнє для наших дітей. Важливим є й науково-педагогічний склад, адже педагоги мають виховувати діток зі змішаних сімей, відповідно вони розмовляють одразу двома мовами: «Якщо ми досягнемо збалансованості у цих питаннях – наша місія здійснилася і ми старалися не дарма».

Уповноважений уряду Угорщини розповів, що цей дошкільний навчальний заклад вже 36-ий серед оновлених садочків. Так, до кінця першого етапу Програми залишилось передати ще 7 садочків. Проте, на цьому Програма не завершиться – очікується другий етап, де оновленню підлягатимуть не тільки угорськомовні чи змішані садочки, а й українські, де, на прохання батьків, планують створити угорську групу.

Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства розповіла, що ремонтні роботи у садочку йшли не так гладко, як хотілося б, через якість їхнього виконання: «Ми впевнено намагалися створити гідні умови для навчання діток і, сподіваюсь, нам це вдалося. Завдяки проробленим роботам збільшилася чисельність діток, які можуть відвідувати дошкільний навчальний заклад – до 60 осіб».

Традиційно, пані Ілдика подарувала діткам «Дерево казок» – мультимедійне зібрання угорських народних казок. Крім того, вихованці садочка отримали угорські книги, розвиваючі та музичні іграшки, яким дуже зраділи.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото

Відео: Дмитро МИСЬ 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах