54155
21:11 27.042018

На Перечинщині померли 32 ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС

Життя 6221

Вчора Україна відзначила 32-у річницю з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Трагічна подія.

chornobylВ Ужгороді з цієї нагоди відбувся мітинг-реквієм зі вшанування героїзму всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків техногенної катастрофи – працівників ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції. Участь у заході біля пам’ятника закарпатським ліквідаторам на площі Дружби народів взяли керівники області, міст та районів, учасники ліквідації аварії, молодь, представники громадських організацій, правоохоронних структур, духовенство. Присутні поклали квіти до пам’ятника закарпатським ліквідаторам та вшанували пам’ять загиблих і жертв Чорнобильської катастрофи хвилиною мовчання.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» завітала до управління соцзахисту населення   Перечинської райдержадміністрації, аби дізнатися про роботу і стан компенсаційних  виплат громадян , які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, за   січень-березень 2018 р.

На обліку в управлінні  соціального захисту населення Перечинської РДА перебуває 87 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. З них:

– 56 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

у т. ч. віднесені до:

І-ї категорії – 4

ІІ-ї категорії – 37 (з них 11 учасників проживають у м.Перечин)

ІІІ-ї категорії – 15;

– 1  громадянин    віднесений до 2-ї категорії (брав участь у ліквідації інших ядерних аварій );

– 9 потерпілих від Чорнобильської катастрофи (переселенці)

у т. ч. віднесені до:

ІІІ-ї категорії – 6

ІV -ї категорії – 3.

Крім цього, на обліку перебуває 4 вдови ліквідаторів аварії на ЧАЕС та 18 дітей, віднесених до потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Забезпечується використання коштів державного бюджету для виконання програм, які стосуються захисту громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно з їхнім  поступлення та подання звітності у визначені терміни.

За перший квартал  2018 року  виплачено компенсацій і допомог учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у сумі   33404,75 грн., з них виплачено:

  компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю та допомога на  оздоровлення 4990 грн.

– щомісячна грошова допомога (на харчування) у сумі 28414,75  грн.

Забезпечуються першочергово виплати сім’ям , у складі яких є інваліди-чорнобильці, діти-інваліди і діти-сироти , а також неповним, багатодітним та сім’ям, які втратили годувальника, належних їм компенсацій відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян , які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

За період з січня по березень ліквідаторам аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії  та вдовам постраждалих надано пільг на оплату житлово-комунальних послуг, та послуг зв’язку на суму 12,0  тис. грн.

Протягом поточного року використано 8,2 тис грн. із 26,0 наданих для безкоштовного забезпечення медикаментами ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

На 2018 рік стали на чергу два ліквідатори аварії на ЧАЕС І категорії на путівки.

Здійснюється забезпечення необхідними медичними препаратами і виробами медичного призначення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи при госпіталізації у заклади державної системи охорони здоров’я.

Уражені радіацією та занедужавши  важкими хворобами на сьогоднішній день пішли із життя 32 ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС. Це жителі

с.Зарічево – Ковтан М.І.,Жулканич В.І.,Блага І.І.,Кулик Ю.І. Келеманик І.В., Станко М. Ю.

с.Порошково – Опачко Я.М., Курдюков В.М. Газа Й.І.;

м.Перечин – Валящук В.П., Дюрендак Е.Д., Зайцев О.В., Когут М.Ю. , Гурей М.А., Філяєв Ф.І., Семенюк А.В.,Скрип М.Д.,Учень В.О., Феделеш В.І.

с.Туриця – Бровді Й.Й.; Король І. І., Альохін І. С.

с.Сімер – Чубар В.Й. , Семйон І. Ю.

с.Т.-Ремета – Гапак І.І., Новотний І.Й., Швець П.В.

с.Сімерки –  Кость М. М.

с.Дубриничі – Чума В. Ю., Кирлик Ю. В.

с.Туриця – Тернущак І.Ю.

с.Ворочево – Коцка С.В.

с.Т.-Пасіка – Гусар В.Ф.

 

Тетяна Грицищук

 

 

 

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах