53848
18:17 24.042018

На Закарпатті відзначають Всесвітній тиждень імунізації

Життя 2253

Сьогодні, 24 квітня, рамках Всесвітнього тижня імунізації в Закарпатті провели чимало інформаційно-просвітницьких акцій та зустрічей. Основне гасло Всесвітнього тижня імунізації: «Наш спільний захист – вакцини діють».      

1Мета Всесвітнього тижня імунізації 2018 року полягає в тому, щоб наголосити на необхідності активізації зусиль щодо імунізації у всьому світі і, зокрема, показати, яку роль в цих зусиллях може зіграти кожна людина – від донора до рядового члена суспільства.

Так, під час прес-конференції в ОДА Вікторія Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру розповіла, що на сьогоднішній день тема вакцинації є актуальна як ніколи. Серед наведених аргументів «за» пані Вікторія зауважила, що вакцинація рятує мільйони життів і є гарантованим, історично підтвердженим та економічно-рентабельним методом боротьби з поширенням інфекційних захворювань, їх спалахів та епідемій.

Якщо 95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Такий імунітет називається «колективним». Колективний імунітет захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання. Колективний імунітет може бути сформовано лише в результаті охоплення вакцинацією понад 95% населення.

За оцінками міжнародних експертів щорічно завдяки вакцинації вдається попередити від 2 до 3 млн смертей від таких захворювань як дифтерія, кашлюк, кір, правець. Глобальний рівень охоплення імунізацією за останні роки у світі залишається майже на одному рівні – 84% дитячого населення мають необхідну вакцинацію. Разом з тим, залишається ще 19 млн дітей, які зовсім не отримали вакцину або отримали її в неповній кількості. До прикладу, завдяки вакцинації колись вдалося ліквідувати натуральну віспу – 35 млн людей уникнули інфікування, а 40 млн смерті. Завдяки вакцинації кількість випадків поліомієліту знизилася з 300 тисяч випадків у 1980 році до 74 випадків у 2015 році. Летальність від кору із 6 млн знизилася до 600 тисяч минулого року.

«Разом з тим, зниження загального імунітету призвело до того, що в Закарпатті наразі триває спалах кору. Зараз, з початку року ми маємо 1941 випадок кору – це п’ята частина усіх випадків кору, зареєстрованих в Україні. Прикрим є те, що 80% захворілих не мали жодного щеплення», – пояснює Вікторія Тимчик.

Багато батьків бояться давати дітям щеплення через їхню якість та можливі побічні дії. Вікторія Тимчик зазначає, що будь-яка ліцензована вакцина проходить неодноразову ретельну перевірку і тільки після цього визнається придатною і дозволеною до вживання. Після того як вакцина потрапляє на ринок вона ще неодноразово перевіряється, тому є безпечною.

Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань проводяться у поліклініці безоплатно.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах