51878
19:45 26.032018

У Рахові відкрили новозбудований Угорський дім

Життя 7227

У суботу, 24 березня, відбулось урочисте відкриття Угорського дому в найвисокогірнішому місті України – Рахові.

IMG_9489

Так, у 2017 році уряд Угорщини спільно з римо-католицькою парафією міста почав зведення культурного центру, де представники угорської громади краю матимуть змогу зустрічатися задля збереження культури та традицій своїх предків.

Новозбудований культурний центр знаходиться відразу біля будівлі церкви, тож слугуватиме ще й духовним зустрічам парафіян. З нагоди святкування вхід до Угорського дому прикрасили кульками кольорів національних стягів України та Угорщини.

На таку визначну для угорської громади краю подію запросили чимало поважних гостей. Серед них були Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, Йожеф Бачкаї, заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ і зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини, Ласло Кірай, міський голова міста Деск (Угорщина), Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді, Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України, та Йожеф Шорі, голова Верхньотисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС».

Віктор Медвідь, міський голова Рахова, привітав усіх присутніх з відкриттям чудового культурного осередку: «У нашому місті століттями дружно живуть українці, гуцули, угорці, румуни, німці, італійці й багато інших національностей. Сьогоднішня зустріч є ще одним підтвердженням наших дружніх, рідних та братерських стосунків. Відкриття Угорського дому – це велика подія для Рахова, яка збагачує духовне й культурне життя міста».

Міський голова також подякував священику римо-католицької парафії Рахова Ласлу Микуляку за величезну роботу, яку він виконав задля відкриття центру, та вручив йому подарунок на згадку про цей важливий день – картину заслуженої художниці України Ганни Волошин.

Ласло Микуляк, у свою чергу, розповів, що кілька років тому представники місцевої угорської громади усвідомили потребу в приміщенні, де могли б збиратися разом та відзначити свої національні свята. Так, усього 1,5 року тому Іштван Грежо звернувся до нього з питанням пошуку ділянки для Угорського дому, і будівництво набрало обертів.

«Декілька років тому ми всі, рахівські угорці, навіть уявити не могли, що таке місце справді з’явиться. Сьогодні ми завершили значну частину роботи, але при цьому усвідомлюємо, що це тільки початок нашого шляху. Тут зможуть збиратися представники не лише угорської громади краю, а й інших національностей. Дуже дякую Іштвану Грежо та уряду Угорщини за можливість радіти плодам нашої спільної праці», – зауважив отець Ласло.

Іштван Грежо теж звернувся до гостей з теплими словами привітання та пригадав часи, коли побував у тутешніх місцях уперше: «Тоді я звернув увагу на те, що угорська мова ледь-ледь лунала з уст дітей, і мій товариш сказав, що асиміляційні процеси в цьому регіоні, напевно, невідворотні. А сьогодні ми відкриваємо Угорський дім, тож наперекір великим труднощам усе тут наповнюється життям».

Уповноважений уряду Угорщини висловив сподівання, що цей культурний осередок стане справжнім домом та місцем зустрічі для всіх угорців краю – тут вони радітимуть, житимуть і мріятимуть.

Іштван Грежо, Віктор Медвідь та Ласло Микуляк урочисто перерізали стрічку перед входом у новий Угорський дім. Відтак усі присутні змогли оглянути сучасно облаштовані приміщення й насолодитися чудовим концертом вихованців шкіл і садочків Рахова, які декламували вірші, показували сценки та виконували угорські пісні. Крім того, угорський культурний центр отримав цінний подарунок від будапештських друзів – скульптуру угорської майстрині Юдіт Йожа.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах