51480
16:38 16.032018

В Ужгороді відкрилася виставка панорамного живопису

Життя 2993

У Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая відкрилася виставка, присвячена історії виникнення, розвитку та жанровому розмаїттю панорамного живопису.

08_styka_ya__v_tylu_ugorskoyi_armiyi__cyganskyy_viz_na_dorozi_do_medyesha_fragment_transylvanskoyi_panoramy_1897

Експозиція розміщена в чотирьох залах музею і складається з інформаційних стендів, фрагментів робіт із Трансильванської Панорами, а також відеоматеріалів про Панораму Фести, пише Фундація розвитку закарпатського мистецтва.

Трансильванська Панорама 1897 року, відома також як Битва під Сібіу, представлена 8 фрагментами картини в третьому залі музею. Ця робота, яку виконав уродженець Львова Ян Стика, була замовлена угорцями у художника з нагоди 50-ти річчя Весни Народів. На картині описується історична подія, що відбулася 11 березня 1848 року, а саме – переможний бій, під час якого союзницька армія угорців, поляків та трансильванців завдала поразки росіянам. Картина була написана у Львові олією на полотні завдовжки 120 метрів і заввишки 15 метрів. Виставлялася робота на показ у багатьох європейських столицях, але 1908 року Ян Стика поділив її на частини-фрагменти. Як зазначає дослідник Alicji Majcher-Węgrzynek, це сталося тому, що замовник не виконав своїх зобов’язань і не сплатив кошти авторам за виконану роботу. Шістдесят частин цієї картини зараз розкидані по всьому світу. На сьогодні вдалося знайти 38 фрагментів, 20 із яких знаходяться в колекціях польських музеїв (Тарнів, Варшава, Коросно, Ленчиця), решта – в приватних колекціях.

В Україні наразі збереглися такі панорами: «Битва під Грюнвальдом», музей зброї Арсенал, Львів; «Оборона Севастополя 1854 –1855 років», музей-панорама, Севастополь; «Звільнення Проскурова», музей-панорама, Хмельницький.

Виставка проходить за сприяння Закарпатської обласної ради, департаменту культури Закарпатської ОДА, Національного меморіального парку Опустасер (Угорщина), Muzeum Okregowe в Тарнові (Польща) та Уряду Угорщини.

Оглянути експозицію можна до 18 травня 2018 року.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах