51254
09:18 15.032018

Закарпатцям представили нового консула Угорщини у місті Берегово та вручили державні нагороди. ФОТО, ВІДЕО

Життя 2981

Вчора, 14 березня, відбувся щорічний урочистий прийом з нагоди відзначення 170-ї річниці Угорської революції та національно-визвольної війни 1848-1849 років. Так, важливою подією заходу стало представлення нового керівника дипломатичного представництва Угорщини у місті Берегово консула Матяша Сіладі.

IMG_9152

Матяш Сіладі досвічений дипломат, який протягом тривалого часу займав посаду Генерального консула Угорщини в Коложварі (Румунія) та був Надзвичайним послом Угорщини в Молдові. Він вперше відкривав святковий захід на своїй новій посаді.

Пан Матяш привітав усіх високопосадовців, культурних та освітніх діячів, що прийшли разом відзначити національне свято Угорщини – річницю революції 1848-1849 років. Він наголосив, що у цей визначний день – день свободи Угорщини, серце угорців всього світу б’ється одночасно. «Саме ця революція, 170 років тому, поклала основу нашій свободі, демократії, сучасній парламентській та конституційній системам. Цей день навіть через кордони об’єднує угорську націю, символізуючи нашу єдність», – зазначив Матяш Сіладі.

IMG_9158

Значний вклад у революцію 15 березня внесли як угорці, так і русини, українці, німці, євреї та інші етнічні народи колишніх комітатів Унг, Берег, Угочі та Марамуреша. Внесок закарпатців у справу революції добре символізує героїчна боротьба Лайоша Казінці та його корпусу зі вторгненням царської армії в липні 1849 року. З року в рік, його вшановують як 15-го Арадського мученика серед безсмертних угорців.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород теж звернувся до присутніх з промовою. Він наголосив, що 15 березня, це пам’ятна дата в історії угорського народу та беззаперечний доказ його волелюбності і безмежної сили. Угорська нація існувала і до 1848 року, прапор свободи тоді був піднятий не вперше, але саме цей рік об’єднує визвольну боротьбу Ференца Ракоці та жовтень 1956 року.

«Нація означає не лише спільну мову, культуру та спільне минуле, це ще й сукупність всіх тих моментів, коли випробовування історії об’єднують і загартовують серця. Ось чому ми знову стали сильною нацією! Тут на Закарпатті у буферній зоні культур та цивілізацій ми можемо похвалитися найбільшим тріумфом. У війні за виживання Батьківщини та нації в кінці кінців ми завжди вигравали – ми тут, наперекір бажанню всього і всіх. Сьогодні ми святкуємо тих хоробрих людей, без чиєї сміливості ми б не стяли тут», – підкреслив Йожеф Бугайла.

Депутат угорського парламенту Атілла Тілкі, поважний гість заходу, нагадав трагічні сторінки з історії Угорщини та наголосив: «Думка про національну єдність після 1848року є найціннішим джерелом сили для всього угорського народу. Коли ми одягаємо національний костюм, ми робимо це з гордістю – гордістю за своїх предків, які у важкий час знаходили сили для боротьби задля кращого майбутнього».

IMG_9235

Крім того, з нагоди національного свята відбулося вручення державних нагород та відзнак. Так, від імені Президента Угорщини Яноша Адера Лицарським орденом нагородили Яноша Гейдера, заступника єпископа Закарпатської реформатської церкви, за виняткову пасторську роботу, збереження угорських національних традицій та мови на території Закарпаття. Золотий хрест «За заслуги» отримав Йосип Галайда, директор ТОВ «Водоканал Карпатвіз», за багаторічну плідну діяльність з метою розвитку міста Берегово та транскордонну співпрацю у сфері водних ресурсів.

Традиційно, цього дня вручили відзнаки й кращим журналістам краю. У 2018-му ними стали Міхай Дебрецені, Томаш Ваш і Володимир Кривошапко.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах