51195
20:14 13.032018

Більше 17-ти тисяч закарпатців отримали медикаменти за програмою «Доступні ліки» з початку року

Життя 2637

Минув майже рік з початку реалізації програми «Доступні ліки», і сьогодні можна впевнено сказати, що програма є успішною. Вона набирає обертів, розширюється Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню до програми долучаються виробники та аптечні заклади.

180313_news-16-19

Мета Урядової програми – збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення  ускладнень протікання хвороб,  подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно, або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар в рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми – кошти Державного бюджету.

Начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Ольга Чемет зазначає, що для Закарпаття на реалізацію «Доступних ліків» цього року передбачено 32 млн  438 тисяч гривень. Область на 1 березня вже отримала 5 млн 406 тисяч, які  розподілено між районами та містами краю, відтак на місцях – між визначеними медичними установами.

Станом на 5 березня укладено 132 договори із 255 аптеками, що виявили бажання брати участь в Урядовій програмі. Медики в рамках програми «Доступні ліки» виписали 56 503 рецепти. З початку нинішнього року 17 тисяч 516  закарпатців скористались можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 40 тисяч 359 рецептів на суму 2 млн. 98 тисяч гривень. Середня вартість одного рецепту становить 52  гривні.

Нагадаємо, що з 22 січня цього року реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки»  розширено до 239 препаратів, з них 18 українських виробників, 30 – іноземних. Список безоплатних препаратів збільшено додатково на 13 найменувань. В новому переліку вже міститься 47 препаратів, що 100-відсотково відшкодовуватимуться за державний кошт, тобто пацієнти отримуватимуть ці ліки безкоштовно. За інші – потрібно доплачувати. Сума доплати коливається від кількох копійок  до кількох десятків гривень, інформує Закарпатська ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах