50942
10:16 10.032018

Дорога вода. Чи зростуть тарифи на водопостачання для мукачівців?

Життя 2243

Чутки про те, що ціни на воду для мукачівців незабаром підскочать угору, розійшлися, звісно, зі швидкість світла. Попри те, що офіційної інформації ще ніде немає, суспільство вже сформувало думку стосовно цього «мокрого» та наболілого питання!

20170829115052

Звісно, люди не в захваті, вони не хочуть платити більше, адже навіть з нинішніми цінами за комунальні послуги на нормальне проживання вистачає далеко не кожному.

Тож спробуємо з’ясувати, чи дійсно мукачівцям доведеться платити за воду більше та чим обумовлюють таке подорожчання у водоканалі.

Приватний підприємець Віктор розповідає, що з ціною міг би змиритися, якщо б вода була якісною, а головне – цілодобово!

«Якщо тарифи на воду зростуть, а її якість та подача не зміняться, то це звичайне здирництво. Дуже набридає те, що у нас вода погодинно», – зазначив він.

Мукачівців засмучує також той факт, що хоч мінімальна заробітна плата зросла, однак ціни на продукти також збільшилися, тож якщо піднімуться ціни й на воду, то все буде, як і раніше: людям просто не вистачатиме…

«Особисто я не розумію, як звичайна бабця, котра має мізерну пенсію, зможе оплатити воду, газ, електроенергію й мати на хліб. Наша держава нас обкрадає. Не дивно, що більшість тікає за кордон», – розповіла молода мама Марта.

Проте в ММКП «Мукачівводоканал» на це своя точка зору, і доволі обґрунтована. Чому ціни на воду потрібно підняти й чому для цього є нагальна необхідність, «Карпатському об’єктиву» розповів директор Мукачівського водоканалу Ігор Федорняк.

«Діючий тариф на водоканалізацію становить 10 грн 58 коп. Основними чинниками, з яких його вираховують, є заробітна плата, вартість паливно-мастильних матеріалів та електроенергії. Тариф, що діє на сьогодні, розрахований з мінімальної зарплати 1460 грн, палива – 18 грн, електрики – 1 грн 50 коп. Тож ми розробили коригування цін згідно з чинниками, які діють тепер, а саме: мінімальна заробітна плата становить 3723 грн, паливо – 26–27 грн, електроенергія – 2 грн 63 коп. Відтак собівартість видобутку та подачі води населенню вийшла близько 19 грн.

Варто звернути увагу на те, що до 31 грудня 2017 року діяв мораторій на підвищення тарифів на воду. Окрім того, мукачівці платять найменшу ціну на Закарпатті, окрім Міжгірщини, де є поверхневий збір води й витрати на електроенергію мінімальні, а в нас 86 свердловин, які потребують великих затрат», – зазначив керманич водоканалу Мукачева Ігор Дмитрович, після чого додав, що це питання спочатку буде винесене на розгляд виконавчого комітету.

Дійсно, розібравшись більше в згаданій проблемі, розумієш, що все не так просто. Окрім того, підняття цін – це справа не одного дня. Спочатку потрібно розробити документи, подати на виконавчий комітет, після затвердження там питання буде винесене на сесію Мукачівської міської ради, де все вирішать депутати!

Як розповів начальник управління міського господарства В’ячеслав Гасинець, поки ця проблема на виконавчому комітеті не розглядається. Щоб переконатися в цьому, можна переглянути інформацію на офіційному сайті міської ради. У рубриці «Проекти рішень виконавчого комітету» за 27 березня такого питання поки немає.

Пояснення поясненнями, однак навіть обґрунтоване підняття тарифів не змусить людей із розумінням поставитися до такого стану справ.

Ілона ВІЛЬНА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах