50531
12:22 1.032018

В Ужгороді обговорили зміни у законодавстві України на шляху асоціації до ЄС

Життя 4668

Угода про асоціацію з Європейським Союзом – договір між Європейським Союзом та державою – не членом ЄС, що створює рамки для співпраці між ними. До областей співпраці зазвичай належать розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв’язків та зміцнення безпеки.

1

Вчора, 28 лютого, в Ужгороді обговорювали приклад Закарпаття у контексті виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, йшлося про реформування різних галузей згідно зі змінами у законодавстві, новації у діяльності як органів влади, так і бізнесу, інших установ, які є вимогою Угоди про Асоціацію.

Так, Любов Когуч, заступник директора департаменту, начальник управління туризму і курортів ДЕРТ Закарпатської ОДА наголосила, що область бере активну участь у співпраці з країнами ЄС. Так, у нас проводиться міжнародна туристична виставка «ТурЄвроцентр Закарпаття» та інвестиційний бізнес-форум «Закарпаття – бізнес в центрі Європи», де значна частина гостей та учасників представники країн ЄС.

Крім того, туристичний потенціал Закарпаття постійно презентують на міжнародних туристичних виставках-ярмарках. Серед виробників, що працюють на експорт популярними є сфери машинобудування, харчові продукти, деревина та вироби з неї, продукти рослинництва.

2

Щодо співпраці у сфері товарів та послуг з країнами ЄС спостерігається позитивне сальдо, тобто експорт перевищує імпорт як по категоріям товарів так і по послугам. Основні партнери Закарпаття Німеччина, Австрія, Угорщина, Нідерланди та найближчі країни-сусіди.

Оксана Станкевич-Волосянчук, еколог та президент РМЕО «Екосфера» наголосила, що Угода про асоціацію в першу чергу передбачає наближення нашого законодавства до європейського. І власне, те що повинно відбутися у природоохоронному законодавстві описано в додатку 30-му, главі VI документу. Мова йде про апроксимацію законодавства у восьми секторах – управління довкіллям та інтегрування екологічної політики в інші галузеві структури, атмосферне повітря, поводження з відходами, управління водними ресурсами та якість води, охорона біорізноманіття та промислові відходи, зміни клімату та генетично модифіковані організми.

Присутні підняли питання гучних скандалів на Закарпатті стосовно розвитку тих чи інших галузей, які аж ніяк не враховують безпеку довкілля.

«В даному випадку ми з впевненістю можемо сказати, що нас чекає велика робота щодо інтеграції екологічної політики в інші галузеві політики. Інакше це бути не може, адже так розвивається самий Європейський Союз і якщо ми хочемо бути його частиною, то повинні про це пам’ятати. Зараз будь-які проекти, які розпочинаються на тій чи іншій території мають пройти оцінку впливу на довкілля. Це позитив, і перший крок, який ми очікували від угоди про асоціацію», – наголосила еколог.

Крім того, присутні обговорили програму «Горизонт 2020» та участь України у європейських програмах. Якщо раніше Україна була досить пасивним учасником міжнародної співпраці, то протягом останніх років бере участь в проектах на рівні країн Європейського Союзу. Так, успішність поданих українських заявок досягає рівня 15-16 %, що показує позитивні тенденції.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

3

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах