49781
09:02 15.022018

В Ужгороді вже продають первоцвіти – шафрани

Життя 5309

14 лютого, у День Святого Валентина, в Ужгороді вже продавали перші весняні квіти – шафрани. У народі їх ще називають крокусами.

шафрани1

Як відомо, шафран – червонокнижна квітка. Торгівля рідкісними первоцвітами незаконна. За неї передбачений штраф від 340 до 510 грн.

Жінки, які продавали крокуси біля Зеленого ринку на площі Корятовича та пішохідному мосту, запевнили мене, що квіти виростили вдома, на Виноградівщині. За невеликий букет з 27-31 квітки правили по 10 грн., за букет з 53 квіток – 15 грн. Оздоблений гілочками ялинки і аби тримався купи, обв’язаний ниткою.

– Років десять вирощуємо вдома крокуси, у нас ще кажуть «фіалки». Ростуть під плівкою. Виноградівщина тепла, тому так скоро квітнуть наші первоцвіти. Вперше зрізуємо їх перед Днем Валентина, потім перед 8 Березня. Веземо до Ужгорода, бо тут можна продати, – розповіла мені жінка років 50 у темній хустці. Назвалася Тетяною.

Купую букет за десятку. Жінка біжить до знайомої, яка торгує яблуками, розміняти п’ятдесяту, аби дати мені решту.

Чоловік у синій куртці купує букет за 15 грн.

– 15 гривень – не гроші, а моя Томочка буде рада, що я її уважив, – посміхнувся у чорні вуса чоловік і додав: – Моя дружина – хороша господиня: вона посадить ці квіти, а на них, бачите, є маленькі цибулинки, у горщик і наступного року милуватимемося їхнім цвітінням.

Пані середнього віку в елегантному пальто купує два букети по 10 грн.

– Начальниці і собі в кабінет, – вийнявши зі шкіряного червоного гаманця двадцятку, швидко дає продав чині і йде геть – видно, що поспішала. Була дев’ята ранку.

На початку пішохідного мосту продавчиня крокусів нахвалювала свій товар.

– Сама виростила. Я з Букового Виноградівського району. Треба гроші, то кручуся, як можу. Нічого протизаконного не роблю, – пояснила.

Тетяна Грицищук, фото автора

шафрани2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах