48717
14:04 29.012018

На Берегівщині відгуляли найсмачніший «м’ясний» фестиваль краю

Життя 4136

Цими вихідними в селі Геча, що на Берегівщині, відбувся один з найколоритніших гастрономічних заходів Закарпаття – Міжнародний фестиваль гентешів-різників. Традиційно його проводять в останню суботу січня вже протягом 12 років.

IMG_8145

Цей фестиваль збирає туристів з усієї України завдяки цікавому поєднанню автентики краю із закарпатськими та угорськими звичаями. Тут варять, смажать і тушкують на вогні різноманітні страви зі свинини. Гостям свята пропонують гурку, ковбасу, кров’янку, бограч, шкварки, копчене сало та ще багато смачного.

Зі світанку 27 січня 12 команд-учасниць приступили до роботи. За цим дійством могли спостерігати й туристи, їх пригощали фірмовими настоянками та пропонували придбати вже готову продукцію. За умовами конкурсу кожна команда мала подати журі декілька страв. Учасники приготували ексклюзивні та незвичайні смаколики, чим дійсно здивували як професійних суддів, так і гостей свята.

Фестиваль зібрав також чимало високопосадовців краю, серед яких були Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, Геннадій Москаль, губернатор Закарпатської ОДА, Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради, Золтан Бабяк, міський голова Берегова, та інші.

Андрій Мештер, сільський голова Гечі, урочисто відкрив фестиваль і привітав усіх гостей свята. Він розповів, що цього року взяти участь у конкурсі зголоситися дві команди з Угорщини, по одній – із Сербії та Львова, решта – із Закарпаття.

Сільський голова також наголосив, що фестиваль був створений з метою збереження традицій місцевості, адже тут приготування страв зі свинини має свої звичаї. Сім’ї збираються разом, запрошують сусідів і спільно працюють протягом усього дня. Це об’єднує громаду та дозволяє зміцнювати дружні стосунки не тільки під час відпочинку, а й спільної роботи.

Василь Брензович теж виступив перед присутніми й подякував організаторам за їхню роботу, адже цей гастрономічний захід популярний уже багато років, що є тільки їхньою заслугою.IMG_8084

«Це не лише фестиваль, це визначна культурна подія. Сюди протягом років з’їжджаються команди з кількох країн, тому захід гордо носить назву міжнародного. Учасники щороку показують свою майстерність та фантазію, а деякі з представлених страв є незвичайними й виконані на новий лад», – зауважив Василь Брензович.

Крім того, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» подякував керівництву Закарпатської ОДА за підтримку фестивалю та відстоювання інтересів національних менших, що проживають на території краю. Він додав: «Людині для життя потрібно не так багато – мир та щоб була смачна їжа, а решту ми можемо зробити самі. Усім смачного!»

Шандор Попович, член журі з Берегова, розповідає, що в першій половині дня, поки основні страви готувалися, їм приносили на дегустацію палинку, глінтвейн, «годьмаш вир» (свиняча кров з цибулею) та страви з печінки.

Цьогоріч на фестивалі не було кров’янки, адже раніше її готували просто тут зі свіжої крові. Але вже другий рік поспіль через конфліктні ситуації із захисниками тварин свиней тут не вбивають, відповідно й деякі страви зробити неможливо.

Годорі Ференц, керівник команди з угорського села Сотмарчеке, каже, що вони пропонували гостям ковбасу з часником, червоним перцем та кмином, виготовлену за фірмовим рецептом: «Ми завжди намагаємося здивувати гурманів, тому створюємо нові варіації відомих страв. Для журі приготували м’ясні пиріжки «погачі», печене на решітці сало та, звісно, нашу традиційну сливову палинку з кісточками».

Разом з тим уперше на фестивалі проводили конкурс вин. Шандор Якоб, голова журі, зазначив, що вирішили обрати вина тільки двох категорій – біле та червоне сухе, адже вони найбільше підходять до свинини. Усього в конкурсі взяли участь 13 виноробів, які запропонували 25 різновидів «напою Богів».

Еде Соропко, капітан команди селища Кішпіоц із Сербії, розповідає, що Геча та їхнє поселення стали містами-побратимами близько 8 років тому й відтоді вони відвідують фестиваль різників. Цього року команда здивувала гостей свята сербською національною стравою «п’єсковіца». Це ніби велика плоска котлета з трьох видів м’яса, яка подається із запашним домашнім хлібом (виглядає як великий гамбургер). З наших особистих спостережень, ця страва була, напевно, найпопулярнішою на цьогорічному фестивалі. Важливий факт: усі виручені сербською командою кошти будуть передані дитячому садочку села Геча.

Можна з упевненістю сказати, що кожен, хто відвідав фестиваль, зміг скуштувати чимало смачної їжі та напоїв, придбати мед, сири та різноманітні вироби народних умільців. Свято вдалося!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах