48652
15:25 28.012018

Перші 100 тисяч гривень виділено на порятунок берегівського палацу

Життя 2969

Про плачевний стан однієї з окрас міста, відомої як «палац Мейгеша», наше видання писало неодноразово. Маємо нагоду повідомити й позитивну новину.

Безымянный

На початку року міська рада виділила 100 тисяч гривень для ОСББ “Карпати Берегове” (юридична адреса – вул. Сечені, 34 , голова – Городиський Сергій). Саме це ОСББ й є об’єднанням власників квартир у старовинній будівлі. Всього тут 26 житлових квартир, ще 6 об’єктів здаються їхніми власниками під кафе та магазини на першому поверсі.

Виділені гроші будуть спрямовані на ремонт частини даху над палацом, котрий  знаходиться у важкому стані. Через стихійне поводження з ним протягом десятиліть зараз він представляє собою частково пласку поверхню, вкриту руберойдом (а місцями – ще й поліетиленовою плівкою, яка не лише не захищає від осадів, а й служить  накопиченню вологи під собою), мережею цегляних витяжних труб (на які, всупереч технічних вимог, навішані «параболи», котрі руйнують старі споруди), частково – скати, перекриті старим шифером. В деяких місцях продумані  колись водостоки перекриті, і вода затримується на даху, не потрапляючи до жолобів.

Окрема проблема – залізобетонна колонада, яку спорудили в чехословацький період, коли при перебудові будинку був демонтований гостроверхий купол, та надбудований додатковий поверх. За понад сім десятиліть залізобетон втратив свою міцність, і тепер з колонади сиплються шматки та стирчить арматура. Однак демонтаж її буде втручанням в історичний вигляд  пам’ятки архітектури місцевого значення. Як варіант, колонаду можна замінити аналогічною копією з легшого матеріалу – але де взяти гроші на цю та інші  операції?

Адже, за самими оптимістичними оцінками, на повний ремонт даху та не менш проблемних стін палацу Мейгеша потрібен не один мільйон гривень – а таких грошей нема ані у міськради (минулоріч суму, трохи більшу за мільйон, було виділено на потреби дев’яти міських ОСББ, і це була рекордна з 2009 року сума, див. В Берегові вже створено 49 ОСББ), ані у мешканців квартир в цьому будинку, повідомляє beregovo.today.

Наразі  виділену міськрадою суму буде витрачено на ремонт однієї з проблемних частин даху. Старе шиферне покриття знімуть, та замінять на покрівлю з листової бляхи, також буде замінена частина цегляної кладки, уламки з якої вже сиплються вниз, до сусідського з палацом подвір’я. Найнята керівництвом  ОСББ будівельна бригада минулої п’ятниці, 26 січня, приступила до підготовчих робіт.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах