48603
21:05 26.012018

Угорщина надала Закарпаттю 8 тисяч вакцин від кору. ФОТО, ВІДЕО

Життя 2218

Сьогодні, 26 січня, з Угорщини до Ужгорода доправили 8 тисяч доз надсучасних трьохкомпонентних вакцин «Priorix». Минулого року Угорщина вже надала Закарпаттю 5 тисяч таких самих вакцин, а до кінця 2018 заплановано довезти ще 7 тисяч одиниць препарату. Ця гуманітарна допомога вкрай потрібна області, адже протягом останніх тижнів тут спостерігається підвищення рівня захворюваності на кір.

IMG_7988

Як повідомила Вікторія Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, з 1 січня на кір в області захворіло 460 осіб. 97 % з них знаходиться на стаціонарному лікуванні –  це діти від 1 до 9 років. Разом з тим, Великоберезнянський та Берегівський райони епідемія оминула.

Для передачі вакцин до Закарпаття прибув Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини у супроводі Генерального консула Угорщини у місті Ужгород Йожефа Бугайла.

Іштван Грежо розповів, що привезені вакцини «Priorix» закуплені за кордоном, у Великій Британії – це високоякісний та ефективний препарат для захисту від кору.

«Вже минулого тижня, на відкритті оновленого інфекційного відділення Мукачівської обласної дитячої лікарні я звернув увагу на переповнення  закладу  хворими на кір дітьми. Попри те, що в Києві заявляли про відсутність епідемії та наявність потрібних вакцин, до мене звернувся губернатор Закарпаття з проблемою відсутності препаратів для щеплень», – зазначив Іштван Грежо.

Пан Грежо наголосив, що коли стається така біда, то Угорщина як вірний та відданий партнер Закарпаття завжди готова допомагати і це не є питанням національної політики, адже біда немає національності. Він запевнив, що Угорщина завжди підтримуватиме область, незважаючи на напруженість стосунків між двома державами.

Варто додати, що вакцинація від кору в Угорщині проводиться з 1969 року, а з 1989 всіх щеплять сучасною вакциною, яку отримало й Закарпаття. 100 % угорських дітей є вакцинованими, тому поширення епідемії на сусідню країну Уповноважений вважає мало ймовірним.

«В Угорщині вакцинація є обов’язковою. Я знаю, що в Україні протягом останніх років кампанія проти щеплень отримала досить широкий резонанс, хоча ніякого наукового підґрунтя цьому нема», – додав Іштван Грежо.

Геннадій Москаль, зауважив, що з питанням відсутності вакцин від кору звертався  до Уляни Супрун, але ніхто з Міністерства охорони здоров’я так і не повідомив коли будуть потрібні Закарпаттю вакцини.

«Це вже не перший випадок коли ми звертаємося до сусідньої Угорщини за допомогою і я дуже вдячний, що вони нам ніколи не відмовляють. Нажаль, в Закарпатті немає багатьох медикаментів, які можуть врятувати людині життя. Так, потрібні вакцини від правцю, сказу та укусу змії», – констатував губернатор Закарпаття.

Разом з представниками Червоного Хреста Іштван Грежо, Йожеф Бугайла та Геннадій Москаль передали вакцини у сховище Закарпатської обласної санітарно-епідеміологічної станції.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах