47637
15:21 12.012018

В Ужгороді стартував міжнародний гастрономічний фестиваль «Василля»

Життя 3232

Сьогодні, 12 січня, на площі Театральній відбулося урочисте відкриття міжнародного фестивалю вина під оригінальною назвою «Василля». На розміщеній спеціально для цієї події святковій сцені з самого ранку виступали музичні колективи, а традиційний закарпатський вертеп ходив поміж натовпу та співав колядки.

IMG_7614

В ці святкові дні, кожен ужгородець матиме змогу продегустувати не тільки закарпатські вина, а й закордонні, адже на фестиваль приїхали винороби з Угорщини, Румунії, Німеччини, Македонії і саме тут вперше свою продукцію презентує Польща.

Заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА Іван Канюка в коментарі «Карпатському об’єктиву» розповідає, що кожне містечко в Україні після Різдва організовує великі свята, де люди б могли насолодитися зимовою святковою атмосферою. Ужгород теж вирішив долучитися до такої хорошої традиції й започаткувати міжнародний гастрономічний фестиваль.

Офіційно відкрити фестиваль завітав Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА. Він зауважив, що рішення започаткувати цей фестиваль виникло через прохання виноробів області, адже 2017 рік виявився не дуже врожайним і відповідно їхні доходи зменшилися. Саме через це обласна та міська влади Ужгорода спільно вирішили не брати жодної плати з тих, хто торгуватиме на фестивалі.

Масштабне свято, яке об’єднало ярмарок, частування та новорічно-різдвяні веселощі простяглося по набережній Незалежності, де близько півсотні виноробів пропонували свою продукцію: вино, мед, сири та різноманітні закарпатські смаколики.

Ерік Мюлл, пивовар з угорського міста Шопрон розповідає, що на Закарпаття приїхав уперше, але наш мальовничий край йому дуже подобається. Хлопець заснував пивоварню у 2016 році – це справа його життя про яку він охоче розповідає. Там виробляють 2 види пива: одне світле американського типу, інше – темне, виключно англійське. Ерік каже, що Ужгород йому дуже до вподоби, люди тут дружелюбні та з радістю коштують пиво його виробництва.

Винороб Янош Дий, що теж розмістив свою продукцію в одному з дерев’яних будиночків на набережній Незалежності приїхав до Ужгорода з мальовничого угорського міста Дьєр – це найменша виноробна долина Угорщини, але разом з тим, одна з найдавніших.

«Я подолав далеку дорогу, щоб приїхати сюди і вже тепер бачу, що це цього варто. Хоч зараз ми не маємо змогу продавати своє вино, а тільки пропонувати дегустацію, мені приємно, що воно подобається закарпатцям. Ми виробляємо переважно білі вина, але є в нас і різновиди рожевого вина», – каже пан Янош.

Варто згадати, що вже завтра, 13 січня з 10-ї години до свята долучаться колядницькі гурти та вертепи з усієї області. Близько 15 вокальних ансамблів, хорів, бетлегемів з усіх районів Закарпаття – учасники фестивалю «Коляди у старому селі», розпочнуть свято на площі Театральній та видовищною ходою, запальною музикою закликатимуть перехожих долучитися до дійства, що розгорнеться на території Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту. Увечері ж цього дня о 19.00 заслужений академічний Закарпатський народний хор виступить зі сцени з великою програмою «На старий Новий рік».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО:Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах