47619
10:35 12.012018

На Закарпатті в скандальній психлікарні після візиту комісії почали ремонт

Життя 2802

3Медики відразу після ревізії стали усувати недоліки

Про жахливі умови утримання пацієнтів у Закарпатській обласній психіатричній лікарні заявляють представники уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Прибувши з перевіркою, вони знайшли чимало порушень і буквально жахнулися антисанітарії, яка панує в установі. Медики відразу після ревізії стали усувати недоліки. Що вже встигли зробити, з’ясовувала Марина Коваль.

Ці фото – зі звіту представників омбудсмена. Комісія побувала в обласній психіатричній лікарні в селі Вільшани. Побачене – потрясло: палати – переповнені, в одній нарахували аж 18 ліжок, старі меблі, брудні матраци, стіни в тріщинах, облуплена фарба.

“Хворі при особистих розмовах розповідали, що дуже обмежений доступ до свіжого повітря. Санітарний вузол знаходиться в антисанітарному стані, санітарні кімнати не дообладнані, туалетні кімнати не має поручнів, нема перегородок, двері не закриваються”, – говорить Діана Швардак, регіональний представник уповноваженого з прав людини ВР в Закарпатській області.

Але головне порушення – навіть не антисанітарія, кажуть правозахисники. У лікарні пацієнтів тримають роками, хоча за законом можуть не більше півроку. З майже двохсот пацієнтів – двадцять три – старожили.

“Довготривале перебування тягне за собою порушення права також на пенсійне забезпечення, так як їх соціальні виплати чи пенсії забирають їхні родичі за колишнім місцем проживання”, – говорить Діана Швардак.

Головлікар лікарні виправдовується: деяких пацієнтів доставляють сюди без документів. Тому після лікування відправляти їх просто нікуди.

“Дуже часто родичі привозять пацієнтів з направленням, у психомоторному збудження і зникають. Пацієнти лікуються, їх просто нема кому забрати, ведеться переписка, часто нам вдається знати родичів, часто вони їх забирають”, – говорить Ірина Липчей-Семенишин, головлікар Вільшанської обласної психіатричної лікарні.

А ось щоб відремонтувати приміщення – потрібні гроші. Їх обіцяють виділити в цьому році – з обласного бюджету. Головлікар проводить для нашої знімальної групи екскурсію: в двох з п’яти корпусів – ще старі туалети.

“Вони потребують капітального ремонту, але, сподіваємося, в цьому році ми це виправимо”.

Ще одна проблема – на цілий поверх всього одна ванна.

“На двадцять сім хворих. У нас постійно вода тепла, коли хвора має бажання прийняти душ, вона може прийняти душ”.

А ось тріщини на стінах – з’явилися буквально на днях, коли встановлювали батареї, запевняє медперсонал. Тепер в лікарні буде централізоване опалення, до цього – топили піч.

“Ми нігде не встигли поточний ремонт робити, бо у всіх відділеннях зразу пішло”.

Скоро, запевняють в лікарні, тріщини залатають. А насамперед – тут списали і замінили старі матраци. Але меблі оновити – навряд чи вдасться, грошей не вистачає. Вирішуватимуть питання і зі старожилами – головлікар попросила районних чиновників виділити співробітника, який би займався паспортизацією пацієнтів і шукав їх рідних.

Марина Коваль, “Подробности-ТВ”

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Всі новини