47593
21:04 11.012018

Досягнення, недоліки та плани УжНУ: найцікавіше з прес-конференції Володимира Смоланки. ФОТО

Життя 2524

11 січня у залі Вченої ради ректорату відбулася прес-конференція, присвячена звіту ректора УжНУ Володимира Смоланки, щодо результатів діяльності вишу в 2017 році. На заході також був присутній ректорський склад університету, тож представники ЗМІ могли поставити будь-яке запитання про фінансову, адміністративно-господарську чи наукову діяльність вишу.

IMG_1523

Насамперед журналістів цікавили головні здобутки університету протягом минулого року. За словами ректора УжНУ, досягнень – чимало.

Насамперед, Володимир Смоланка наголосив, що УжНУ – в двадцятці кращих ВНЗ України. Оновлені результати консолідованого рейтингу вишів України засвідчують покращення позицій університету. У 2017 році Ужгородський національний університет посідає 20 позицію серед 293 вітчизняних закладів III-IV рівнів акредитації. Також УжНУ здобув ґрант програми «Горизонт-2020». В рамках проекту, який передбачає фінансування в обсязі понад 3 мільйони євро, партнерами науковців-фізиків із кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки стали науковці з Італії, Швеції, Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Великої Британії.

УжНУ розпочав співпрацю з мюнхенським Університетом Фрезеніуса. Досягнуто домовленості про скорочене навчання за програмою подвійних дипломів та участь у спільних практичних дослідницьких проектах. Перший проект уже реалізовано: німецько-українська команда студентів-економістів розробила унікальну маркетингову стратегію для компанії «Фішер-Мукачево».

IMG_1529

«Станом на 26 грудня 2017 року на факультетах, інституті та коледжі університету навчається 14277 студентів. Спостерігається подальше розширення контингенту іноземних студентів та географії країн їх походження. Нині в УжНУ навчаються 1105 іноземців на контрактній формі з 36 країн. Важливим залишається той факт, що в УжНУ стрімко розвивається науково-дослідна діяльність, міжнародна співпраця та систематично відбувається підготовка та виконання міжнародних проектів, що, в свою чергу, яскраво демонструє розвиток вишу та його прогресію. Зрозуміло, що значним фактором здоров’я університету є його фінансовий стан. У минулому році ми отримали 178 млн за загальним фондом та 170 млн за спеціальним фондом. Це досить гарні показники. Відомо, що кошти із загального фонду ми можемо витрачати тільки на заробітну плату та комунальні витрати. Утім спеціальний фонд дозволяє нам матеріально стимулювати наших працівників, а також проводити за ці кошти ремонтні роботи. Варто зазначити, що саме минулого року ми встановили модульну котельню для опалення гуртожитків», – зазначив ректор.

Не могли журналісти не спитати і про проблеми університета. За словами першого проректора Олександра Сливки, в УжНУ, як і в будь-якого іншого вишу, є свої недоліки. Насамперед, це стосується вступної кампанії, в частині профорієнтації. Також серед суттєвих недоліків проректор назвав забезпечення комфортних умов праці викладацького складу УжНУ та його студентів. Ну і насамкінець – працевлаштування випускників вишу. На думку Олександра Сливки, більшість проблем – через брак фінансів, бо наявність коштів в університеті могла би суттєво знівелювати ці недоліки.

Щодо цілей УжНУ у новому році, то за словами ректора, це насамперед: надання найбільш якісної освітньої послуги, покращення фінансового становища університету та успішне проходження атестації ВНЗ у частині наукової діяльності у 2018 році.

 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини