47203
12:53 31.122017

Японське мистецтво з українською душею презентували на виставці оригамі в Ужгороді

Життя 4610

27 грудня в обласному музеї народної архітектури та побуту свою творчість представила Оксана Лібак – член Спілки дизайнерів України, керівник гуртка оригамі Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (ЗОЦНТТУМ), методист Малої академії наук (МАН).

Виставка проводиться за офіційної підтримки Посольства Японії в Україні у рамках відзначення Року Японії в Україні.

Водночас, присвячена вона прийдешнім новорічно-різдвяним святам, що простежується у тематичному наповненні добірки: кутасті ялинки та мереживні сніжинки, барвисто-мерехтливі фігури найрізноманітніших форм, зіткані з вигадливих візерунків, створюють атмосферу щирих радощів та очікування омріяних сюрпризів.

У залі експоновано роботи, виконані переважно за останні 5 років, а також вибрані твори з більш ранніх періодів. Частина з них представлена “наживо”, інші –світлинами авторства Оксани Шуфрич. Презентовано різні техніки, в яких вправляється авторка: модульне оригамі, снапологія, кусудами, трансформація площини й ін.

Оригамі зародилося в Японії, однак, як це властиво для мистецтва, поширилось у багатьох країнах і всюди воно набуває певних особливостей. Власне, й у назві виставки “Оригамі по-українськи” є своєрідний виклик: нині в Україні оригамі не просто побутує, а розвивається, – наголосила під час презентації Оксана Лібак.

Помітних успіхів у цьому мистецтві вже досягла й сама авторка, – зауважив голова Закарпатського осередку Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України Михайло Белень. Математична точність у поєднанні з тонким художнім чуттям – запорука створення довершених зразків оригамі. Серед експонованих Михайло Белень виділив роботу “Спіраль”, яку вважає гармонійним та багаторівневим символом і має намір запропонувати її як логотип Спілки дизайнерів України.

Привітала мисткиню з авторським дебютом заступник начальника управління культури облдержадміністрації Ілдико Молнар, котра поділилась ідеєю проведення в рамках виставки та фестивалю “Василля” тематичного майстер-класу з мистецтва оригамі для дітей. У свою чергу начальник відділу департаменту освіти і науки ОДА Євген Грабар обнадіяв, що “Різдвяні фантазії” Оксани Лібак екскурсійно оглянуть ужгородські школярі.

В урочистому відкритті також взяли участь колега авторки, майстер оригамі з м.Житомир Маргарита Антонова та директор музею Василь Коцан.

Виставка продовжиться до 15 січня.

Управління культури Закарпатської ОДА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах