46999
17:03 27.122017

Подорожчання продуктів вплине на новорічний стіл закарпатців

Життя 2174

Уже за декілька днів закарпатці відзначатимуть Новий, 2018 рік. Традиційним для нашого регіону є пишне святкування з веселощами та різноманітними розвагами, і не менш важливу роль у цьому дійстві відіграє багатий стіл – будь то вдома чи в ресторації.

novorichnyy_stil

Звичайно ж, кожна господиня Закарпаття готується до такої події заздалегідь, обмірковує, які ж цікаві страви подати цього року й чим здивувати гостей. Тому похід на ринок та в супермаркет, порівняння цін та закупка продуктів харчування є важливим етапом святкових приготувань.

На столі в українських родин обов’язково мають бути традиційні салати «Олів’є», «Оселедець під шубою», «Мімоза» та гаряча страва з м’ясом і картоплею. Але в скільки обійдеться такий новорічний стіл, якщо продукти харчування з року в рік дорожчають?

Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж, на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» зазначає, що за рік індекс салату «Оселедець під шубою» зріс на 24%, тобто на 12 грн, і цього року коштуватиме аж 61 гривню. Така сама ситуація і з салатом «Олів’є», який за рік подорожчав на 26%, тобто на 26 грн 50 коп.

Найбільше зросли в ціні сметана, тушка курки, м’який сир і яйця – від 40 коп. до 1 грн за кілограм або десяток. Так, зокрема сметана додала 40 коп., курятина в тушці – 50 коп., м’який сир – 80 коп. та яйця – 1 грн. Відтепер до Нового року вартість десятка яєць становитиме 25,8 грн, кілограма м’якого сиру – 101,5 грн, курятини – 53,2 грн, сметани – 49,1 грн.

Із 11 по 20 грудня зростання спостерігалося на 16 найменувань товарів із 23, що підлягають державному моніторингу. За другу декаду грудня суттєво подорожчала яловичина – на 1,3 грн/кг. Ціна яловичини з кісткою коштує в середньому в Україні 114 грн/кг. Парадоксальним є те, що поки яловичина дорожчає, свинина подешевшала на 70 коп. і в середньому становить 98,6 грн/кг.

Так, пані Надія розповідає, що вже встигла придбати деякі продукти для святкування, аби зорієнтуватись, який бюджет знадобиться цього року. «Щороку на Новий рік ми з родиною збираємося за святковим столом – усього людей 13–15. Відповідно я маю приготувати достатньо їжі, ще й такої, щоб кожному догодити, – розповідає жінка. – Минулого року таке святкування обійшлося нам приблизно в 5 тисяч гривень. Це немаленька сума, але з урахуванням того, що сім’я збирається разом украй рідко, допустима».

Тож бачимо, що, незважаючи на підвищення цін на продукти харчування, закарпатські родини не готові відмовлятися від святкування, адже сімейні традиції важливіші за витрачені гроші!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах