46571
15:45 18.122017

У Берегові відбулося чергові загальні збори Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства

Життя 2882

У суботу, 16 грудня, в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ провели 26-ті загальні збори Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. На засідання зібралося понад 400 педагогів з усієї області. Основними питаннями порядку денного став звіт роботи Товариства протягом 2017 року та розгляд проблем освіти Закарпаття.

DSC_0939 копия

На захід запросили багато гостей, серед них: Каталін Любку, представника Держсекретаріату з питань національної політики Кабінету міністрів Угорщини, Йожефа Бугайла, Генерального консула Угорщини в м. Ужгороді, Василя Брензовича, голову ГО «ТУКЗ – КМКС», народного депутата України.

Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, відкрила зібрання. У своєму виступі вона наголосила, що потрібно відстоювати власну точку зору задля щасливого майбутнього наступних поколінь.

«Наш обов’язок – зберегти угорськомовні школи, роботу вчителів, які протягом багатьох років віддавали все нашим дітям, навчали їх та прищеплювали такі потрібні для майбутнього знання. Я рада, що багато молодих закарпатців навчаються в угорськомовних навчальних закладах, після чого вступають до вишу, знаходять роботу та створюють власну родину саме тут, у рідному краї. Сподіваюся, це все можна буде сказати і в майбутньому», – зазначила Ілдика Орос.

DSC_0930 копия

А відтак подякувала всім педагогам та угорськомовній громаді краю за розуміння й підтримку, які вони постійно виявляють, адже протягом останніх трьох років щодо угорців Закарпаття неодноразово здійснювали провокаційні акції. «Але ми вистояли і не опустили рук!» – наголосила пані Ілдика.

Василь Брензович теж звернувся до присутніх: «Я дуже радий бачити стільки небайдужих людей, які відчувають велику відповідальність та переймаються проблемним освітнім питанням. Останні місяці були надзвичайно складними для угорської громади Закарпаття, але головне, що ми разом рухаємося до спільної мети».

Зокрема Василь Брензович подякував Угорщині за підтримку в освітньому питанні, адже завдяки їй ця проблема вийшла на європейський рівень та представлена на розгляд громадськості.

«Це вже не тільки проблема угорців Закарпаття. Питання українського Закону «Про освіту» порушують на кожному європейському форумі та в усіх міжнародних організаціях. Наша позиція залишається незмінною – ми підтримуємо будь-які покращення у викладанні української мови, але не за рахунок руйнування навчання угорськомовних навчальних закладів», – констатував Василь Брензович.

У свою чергу, Йожеф Бугайла наголосив, що угорський дипломатичний корпус після 5 вересня веде дуже активну роботу, адже питання прийнятого в Україні освітнього закону вдалося винести навіть на рівень НАТО.

DSC_0941 копия

 

«Ми намагаємося зробити все від нас залежне для зміни 7-ї статті цього закону. Рішення Венеціанської комісії було однозначне. Незважаючи, як його трактуватимуть у різних країнах, сенс один – Закон України «Про освіту» потрібно змінити», – зазначив дипломат.

Насамкінець було одноголосно прийнято загальне звернення Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства: «Ми повністю погоджуємося з думкою Венеціанської комісії, згідно з якою належним рішенням було б внесення змін до статті 7 Закону, що дозволило б отримати більш збалансований та чіткіше сформульований текст. Поряд з цим ми вкотре висловлюємо свою позицію, що життєво важливим для нашої національної меншини та запорукою її спокійного подальшого майбутнього є внесення таких змін до цієї статті, які відповідали б Конституції України, національному законодавству та міжнародним зобов’язанням держави у сфері дотримання прав національних меншин. ЗУПТ висловлює свою готовність узяти участь у розробці вимог викладання державної мови й володіння нею, а також навчальних програм та методики навчання».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах