46504
19:16 17.122017

В Ужгороді відзначили єврейське свято Хануки

Життя 3365

Сьогодні, 17 грудня, в Ужгороді відбулося відзначення єврейського свята Хануки. У центральній частині міста біля обласної філармонії (синагоги) зібралися представники єврейської спільноти, посадовці та гості.

1513526685_img_8612
Після прибуття на площу колони автомобілів, тут розпочався традиційний обряд запалення свічок. Взяли участь у ньому й присутні на заході голова закарпатської ОДА Геннадій Москаль та мер Ужгорода Богдан Андріїв. Також присутніх розважали фаєршоу та частували смаколиками, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба мерії.

Довідка:
Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.

За традицією євреї протягом 8 днів запалюють свічки, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п’ятницю їх запалюють раніше суботніх свіч. Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свіч для роботи, читання тощо.

У пам’ять про диво в це свято їдять пончики та млинці «латкес», смажені в олії.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах