45603
10:28 30.112017

Мережу закарпатських доріг у напрямку Європи хочуть облаштувати екокоридорами

Життя 2367

Мережа автошляхів та залізничних колій, які сполучають регіони України й далі ведуть до Європи, саме зараз перебуває на етапі планування.

1511697025-8840

Ця «велика інфраструктура» буде збудована через Карпатські гори та зачіпатиме цінні екосистеми, які є невід’ємною частиною природно-заповідного фонду (включно з об’єктами Смарагдової мережі та мережі Natura 2000), й може фрагментувати та негативно впливати на оселища.

TRANSGREEN збирає за один стіл організації, які безпосередньо залучені до процесу планування великих інфраструктурних об’єктів, та природоохоронців, що має забезпечити інтегрований підхід до розвитку дружньої до довкілля та безпечної транспортної системи в Карпатському регіоні. Зокрема, до проекту будуть залучені представники державних та обласних адміністрацій, міжнародні організації, дослідницькі центри та університети, автодорожні та залізничні компанії, екологічні організації. Ці організації мають знання та досвід, можливості та повноваження для напрацювання конкретних рішень з метою зменшення впливу на довкілля та дизайну доцільних «зелених» елементів інфраструктури. Пріоритетом проекту буде підтримка безперешкодних екологічних коридорів, які забезпечуватимуть вільне пересування видів, що зазнають найбільшого впливу від авто та залізничних шляхів: великих хижаків (бурих ведмедів, вовків, рисей) та деяких видів травоїдних, поаідомляє WWF.

Практичні заходи при плануванні, будівництві, управлінні та моніторингу великих інфраструктурних об’єктів будуть сфокусовані на чотирьох пілотних об’єктах, а саме: плануванні автошляхів Міклош (Угорщина) – Кошіце (Словаччина) – Ужгород (Україна), Тіргу Муреш – Ясі (Румунія), автошляху Бескиди (Чехія – Словаччина) тощо. У рамках проекту буде розроблено ряд стандартів інтегрованого планування інфрастуктурних об’єктів та проводитимуться заходи з лобіювання включення цих стандартів в якості інструментів державної політики в країнах регіону.

Географія проекту охоплює Україну, Австрію, Чехію, Угорщину, Румунію, Словаччину.

Партнери проекту:

Австрія – WWF International Danube-Carpathian Programme (координатор проекту), Секретаріат Карпатської Конвенції.

Чехія – Friends of the Earth Czech Republic – branch Olomouc, Nature Conservation Agency, Transport Research Centre

Угорщина – CEEweb for Biodiversity

Румунія – Association “Milvus Group”, WWF Romania

Словаччина – National Motorway Company, State Nature Conservancy of the Slovak Republic, SPECTRA – Centre of Excellence of EU – Slovak University of Technology in Bratislava

Асоційовані партнери проекту:

Україна – Міністерство екології та природних ресурсів, Закарпатська обласна державна адміністрація – обласне управління екології та природних ресурсів.

Австрія – Міністерство Транспорту, Інновацій та Технології

Чехія – Міністерство охорони навколишнього середовища

Угорщина – Національна приватна компанія з розвитку інфраструктури

Румунія – Міністерство охорони навколишнього середовища, Міністерство Транспорту

Словаччина – Міністерство Інфраструктури

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах