45494
17:00 28.112017

Зимовий відпочинок закарпатців: куди і за скільки

Життя 2773

Уже не за горами сезон новорічних свят, що є чудовим приводом відпочити в колі родини. Але є й такі закарпатці, які відходять від цієї традиції й на новорічно-різдвяний період планують подорожі за кордон. Ми вирішили поцікавитися, що саме вони обирають та в скільки це обходиться.

fon-rabochego-stola

Закарпаття – єдина область України, яка межує одразу з чотирма європейськими країнами, і це значно сприяє туристичній обізнаності наших краян. Адже, напевно, уже кожен з них хоч раз побував в Угорщині, Польщі, Румунії чи Словаччині. Відповідно, вони вже встигли облюбувати відпочинок у цих країнах.

Менеджер однієї з туристичних агенцій Ужгорода Ольга Павлович розповідає, що для підбору новорічного туру звертаються ще з вересня.

«Люди тільки приїхали з моря, а вже планують, куди подадуться взимку, – таке в нас трапляється часто. Переважно це гірськолижний відпочинок у Татрах, адже якщо бронювати наперед хоча б за три місяці, то вдасться добре заощадити. Чим ближче до новорічних канікул, тим дорожчим стає проживання в готелі, та й самий тур», – розповідає Ольга.

Розглянемо декілька найбільш популярних напрямків зимового відпочинку.

Гірськолижні тури

Вони з року в рік користуються дедалі більшим попитом. Якщо зима на Закарпатті сніжна, як минулого року, то багато краян відпочивають у місцевих маленьких готельних комплексах. У випадку відсутності снігу в наших горах завжди є альтернатива, до прикладу, вітчизняний гірськолижний курорт «Буковель» (Івано-Франківська область). Але варто додати, що він є суттєво дорожчим навіть за деякі закордонні.

Так, ужгородець Олександр разом з родиною останнім часом обирають тільки катання на схилах засніжених Татрів: «Минулого року ми їздили на п’ять днів у Високі Татри (Словаччина). Із проживанням, харчуванням та підйомниками вийшло близько 200 євро з людини. На цю зиму ми вже теж забронювали такий тур, нам навіть зробили хорошу знижку».

Розглянемо ще два з найбільш популярних курортів близького зарубіжжя.

Закопане (Польща). Мальовниче місто в південній частині Польщі, біля самого підніжжя величних Татрів, уже встигли полюбити й закарпатські туристи. Тут є величезний вибір готелів та ресторанів на будь-який смак і гаманець. Проживання в тризірковому готелі зі сніданками на чотири дні обійдеться в 90–100 євро з людини. Але до цієї суми треба додати транспортні витрати та абонемент на підйомники. Якщо людина бажає чогось кращого, більш комфортних та фешенебельних умов, то за таке житло доведеться викласти близько 500 євро.

Низькі Татри (Словаччина). Гірські вершини Татрів, що захоплюють дух, мальовничі старовинні містечка й лицарські замки, чудові гірськолижні курорти користуються великою популярністю серед наших краян. Саме тут, у Низьких Татрах, заходиться найбільша кількість пансіонатів, тож вони приваблюють і бюджетних туристів. Курорт «Ясна» з його численними трасами вважається найкращим гірськолижним центром у всій Східній Європі. Проживання в тризірковому готелі зі сніданками тут коштує від 22 до 34 євро за добу.

4f4ba87e5334f87655c783037fee2865

Різдвяні ярмарки в Європі

Багато туристичних агенцій пропонують поїхати на новорічні свята саме в Європу, де можна повністю зануритись у святкову атмосферу завдяки ярмаркам, що протягом останніх кількох століть стали незмінною традицією.

Стразбург (Франція). Тут знаходиться один з найдавніших та найвідоміших різдвяних ярмарків Європи. Його вперше влаштували в 1570 році й відтоді проводять щороку. У центрі міста розташовують 300 дерев’яних шале, об’єднаних в 11 тематичних містечок, де можна придбати вироби місцевих майстрів та спробувати французькі різдвяні смаколики.

Відень (Австрія). Щорічно тут організовують 11 різдвяних ярмарків у різних частинах міста. На головній площі перед міською ратушею проводять найбільший ярмарок з ляльковим театром та каруселями. У понад 150 кіосках можна скуштувати глазуровані пряники, глінтвейн, смажені каштани та придбати різноманітний різдвяний декор.

Дрезден (Німеччина). Найстаріший у Німеччині різдвяний ярмарок проводять у Дрездені протягом майже 600 років. Місцеві майстри збираються з усього регіону до 250 наметів, пропонуючи гостям різний крам: від дерев’яного посуду й горіхоколів до традиційних свічкових пірамід. Цей ярмарок може похвалитися найбільшою у світі різдвяною аркою, а також цікавими атракціонами для дітей – ляльковим театром, каруселлю та дитячою залізницею.

Менеджер туристичного агентства Ольга розповідає, що така подорож коштуватиме від 85 до 320 євро залежно від кількості днів перебування та екскурсій.

«Зазвичай подібні пакетні тури охоплюють одразу декілька країн і все проходить у досить інтенсивному режимі. Тому моя фахова порада туристам: не брати в такі подорожі малечу, адже більшість з них передбачає нічні переїзди, коли спати доводиться в автобусі, а це важко й самим дорослим, не кажучи вже про діток. Якщо родина хоче показати їм різдвяну Європу, то краще обрати дорожчий тур з більшою кількістю днів і наперед уточнити години переїзду з однієї країни в іншу», – додає пані Ольга.

Разом з тим варто зауважити, що більшість закарпатців, плануючи відпочинок, обирають авіаперельоти, які значно заощаджують час і гроші. Ідеться не про українські авіалінії, адже їхні ціни завжди залишаються високими порівняно з європейськими лоукостами. Якщо ж летіти з сусіднього Дебрецена (Угорщина), скориставшись послугами бюджетної авіакомпанії «Wizz Air» і бронювати квитки за 3–4 місяці, то можна побачити Париж, витративши на дорогу лише 600–700 грн.

«Зимове» море

Узимку туристів дуже вабить тепле море, шикарні пляжі та можливість поніжитися теплими сонячними променями посеред зими. Тут найпопулярніші напрямки – це Єгипет, ОАЕ й Таїланд. Ціни починаються від 250, 500 та 620 доларів відповідно.

До прикладу, Аліна разом з подругою минулого року поїхала взимку в Єгипет. Поїздка обійшлася дівчатам у 450 доларів з кожної, з трансфером, квитком на літак та харчуванням «усе включено»: «Ми взяли місяць відпустки й вирішили використати його взимку. Таке рішення прийняли спонтанно – просто побачили пост у соціальній мережі «Фейсбук» від туристичного агентства з дуже заманливою ціною. Вони пропонували провести 29 днів у Марса Аламі (Єгипет). Ми, звісно, непокоїлись через погоду та акліматизацію, адже в нас була зима й -15°С. Єгипет – усе-таки Африка, попри те, що на європейському континенті лютували морози, там температура не опускалася нижче 25°С, сонечко дуже припікало».

Як бачимо, зимовий відпочинок може бути дуже різноплановим та на будь-який гаманець. При цьому варто не забувати, що ми самі живемо в прекрасному краї з величними горами, старовинними замками, рекреаційними джерелами та безліччю можливостей для проведення дозвілля. Тож обираючи закордонні курорти, слід пам’ятати й про унікальні куточки рідного Закарпаття!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах