44446
11:34 13.112017

Як закарпатцям обрати сімейного лікаря

Життя 6846

Довгі черги в поліклініках, некомпетентність лікарів, відсутність надання елементарних послуг змушують українців побоюватися «безоплатної» вітчизняної медицини. Відтак вони шукають альтернативні варіанти в приватних клініках. Бо ні для кого не секрет, що значно легше офіційно заплатити лікареві за прийом у приватній клініці, щоб уникнути дев’яти кіл пекла безоплатної медицини.

sem_doc

Тож дуже часто виникає така ситуація, що, маючи свого дільничного лікаря, ви змушені йти туди, де вам дійсно зможуть надати кваліфіковану допомогу.

Утім медична реформа, яка стартувала в Україні, покликана поставити цьому край.

Як уже писав «Карпатський об’єктив», зміни почнуться саме з первинної ланки медицини. Кожен українець має зараз обрати собі сімейного лікаря. З ним треба підписати угоду та ввійти до електронного реєстру пацієнтів. Це дасть можливість відстежувати, до якого лікаря ви звертаєтеся по першу медичну допомогу, і перераховувати йому кошти за ці послуги. Фахівця обиратимете саме ви. Лікар може бути як з державної клініки, так і приватної. Увесь цей процес контролюватиме окремий орган – Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Кожен лікар матиме право вести не більше 2000 тисяч осіб. Тож як правильно обрати медика?

Припустимо, ви захворіли. У вас нежить, температура, і ви збираєтеся до свого терапевта, поліклініки чи найближчої сімейної амбулаторії. Уже тепер під час візиту можна взяти з собою паспорт та ідентифікаційний код. Саме ці документи дають можливість укласти угоду з сімейним лікарем. Якщо він у вас вже є і ви ним задоволені, вам пощастило. Якщо ні, то на вас чекають муки вибору.

Місце проживання тепер значення не має: можна обрати фахівця поближче до роботи чи фактичної, а не вказаної в паспорті, адреси. Як зазначають в інструкції МОЗ, якщо медика з доброю репутацією на приміті немає, про нього можна розпитати в друзів, колег або ж просто в реєстратурі в амбулаторії, поліклініці чи приватній клініці. Сімейний лікар має бути зареєстрований в електронній базі, тоді за наявності паспорта й мобільного телефону можна записуватися в перелік його пацієнтів. Після надходження на телефон коду підтвердження ваше прізвище потрапляє в електронний реєстр і ви підписуєте декларацію.

Для того щоб побачити, як ця система працює на ділі, ми прямуємо в сімейну амбулаторію № 7, що в Ужгороді. Тут угоди про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги пацієнти почали укладати ще з минулого року.

Сімейний лікар з багаторічним стажем Надія Тупиця показує нам пачки декларацій, які вона уклала з пацієнтами. Їх уже 900 чоловік.

«Я рекомендую прийти й підписати угоду з тим лікарем, який людині подобається та який працює там, де їй зручно, біля її дому. У нас хотіли укласти декларації безліч пацієнтів, які тут не прописані. Звісно, відмовляти ми не можемо. Утім я намагаюся пояснити людині, що їй буде незручно їздити аж сюди, особливо коли вона захворіє. Адже бувають випадки, коли на обстеження потрібно з’являтися мало не щодня, – зазначає Надія Іванівна. – Щодо рекомендацій МОЗ, «щоб обрати сімейного лікаря потрібно розпитати друзів, сусідів, колег», то це трохи дивно. На мою думку, сімейний лікар є людиною, яка перш за все добре знає історію ваших хвороб. Звичайно, для цього потрібно «дружити» з ним не один рік. Однак починати колись усе ж потрібно. Навіть на психологічному рівні людина почувається спокійніше, якщо знає, що в будь-який момент може зателефонувати своєму лікарю і той надасть їй допомогу».

Окрім примірника декларації, пацієнт отримує порядок надання первинної медичної допомоги. Тобто весь перелік того, що входить до обов’язків лікаря. Якщо ж терапевт не справляється з цим усім, ви маєте право розірвати декларацію та укласти її з новим сімейним лікарем.

«Інформацію про наші декларації відправлятиме до Національної служби здоров’я України Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Варто наголосити на тому, що якщо ви не укладете декларації, то всі послуги нашої амбулаторії для вас будуть платними. Навіть якщо ви тут прописані», – наголошує лікар.

За дітей і пенсіонерів держава платитиме медику 740 грн на рік, а за дорослого працездатного – 370 грн. Від цих коштів і залежатиме зарплата сімейного лікаря. Таким чином на ринку медичних послуг з’явиться здорова конкуренція, котра змусить медиків надавати якісніші послуги. Бо ж до одного лікаря буде черга, а до іншого, можливо, і зовсім ніхто не йтиме.

Якщо з державними поліклініками та амбулаторіями все начебто зрозуміло, то як обирати свого лікаря в приватній клініці, зовсім неясно. Ми звернулися в одну з найбільших приватних клінік Ужгорода. Утім там тільки розвели руками. Кажуть, про медреформу знають, але як її впроваджувати в життя, у МОЗ не пояснили. Тож наразі керівництво збите з пантелику.

«Як тільки нам дадуть чітку інструкцію, як наші сімейні лікарі можуть укладати декларації зі своїми пацієнтами, ми одразу приступимо до цього процесу», – пояснюють у клініці.

У покроковій інструкції МОЗ про те, як обрати сімейного лікаря, зазначається, що пацієнт може звертатися до лікаря первинної ланки з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. У разі своєчасного звернення більшість проблем зі здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки. Крім безпосереднього обстеження та лікування, терапевти будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на препарати, у тому числі ті, які підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за котрі платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, на басейн тощо.

Тож тепер ви маєте право обрати такого лікаря, як хочете саме ви. Щоб бути задоволеним його людськими та професійними якостями. А головне – аби знати, що ваше здоров’я та здоров’я ваших рідних у надійних руках.

Будемо сподіватися, що завдяки таким змінам українці стануть здоровішими, а медична реформа проходитиме не тільки на папері.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»: презентація в УжНУ
15:57
В Ужгороді вночі з 25 на 26 квітня заплановано тимчасове призупинення водопостачання
15:46
Намагались переплисти Тису: на кордоні затримали групу ухилянтів
15:17
Занизивши митну вартість, українець на кордоні з Угорщиною «позбувся» трактора, вартістю 1,5 млн грн
15:03
У Мукачеві відбулася презентація книжки про туристичні маршрути Закарпаття
14:52
Пізнавальний захід для батьків і дітей «Сімейний фестиваль» пройшов в Ужгороді
13:23
У Іршаві молодиця вкрала у лікарні гроші, а ужгородець поцупив електроплиту та бензопилу
12:22
У суботу в Ужгороді можна буде вакцинуватися та отримати медичні послуги
12:12
Мукачівські боксери - Чемпіони Європи
11:55
На Тячівщині затримали зловмисника, який у стані спʼяніння викрав авто та скоїв на ньому дві аварії
11:41
Всі новини