44398
16:38 10.112017

Готуємося до зимового сезону на дорогах

Життя 2766

Напередодні настання холодів і приморозків автомобілістам необхідно подбати про свої автомобілі й «перевзути» їх з літньої гуми на зимову. Довіряючи заміну професіоналам, варто знати нюанси справи. Хоча б для того, щоб мати гарантію безпеки на екстремальних зимових дорогах.

IMG-f2cc8b09d362fb0efdfcbe954b1e51c9-V

Чому важливо міняти гуму та що для цього потрібно, розповів фахівець шинного центру «Vianor» у м. Тячеві.

– Головним критерієм для сезонної зміни шин є температура повітря. Зимова гума, на відміну від літньої, м’якша. За рахунок властивостей матеріалу літні шини не слід експлуатувати при температурі нижче 5–7°С. Водночас навіть при невисокій плюсовій температурі експлуатація зимової гуми цілком комфортна і безпечна. Винятком тут є шиповані зимові шини, які при їзді по чистому асфальту, по-перше, втрачають частину шипів, а по-друге, не мають достатнього зчеплення з дорожнім полотном, що може бути небезпечним при екстреному гальмуванні.

Літні й зимові шини мають зовсім різні характеристики. Якщо їздити на літній гумі взимку, коли температура повітря опускається нижче 5–7°С, вона дерев’яніє й може призвести до некерованості автомобіля. Водночас зимові шини мають набагато краще зчеплення з дорогою.

Установлювати вживану гуму експерти не рекомендують. Нерідко з Європи на б/у ринок завозять шини, які відправляють на утилізацію. Тому, аби вберегтися від неприємних сюрпризів, краще купувати нову гуму й обов’язково використовувати її за призначенням.

Щодо цін на заміну шин, то стальні диски на R13 у середньому коштують 150 грн, щоб одягти гуму на диск, треба заплатити 10 грн, щоб збалансувати – 10 грн. У сумі чотири диски та одягнена на них резина обійдуться в 680 грн.

Середньодобова температура вже знизилася до 5°С, і на станцію шиномонтажу потягнулися автомобілі. Погодні умови змушують автолюбителів в екстреному порядку проводити заміну гуми з літньої на зимову вже в жовтні. «Перевзуватися» цьогоріч рекомендують раніше, ніж випаде перший сніг. Як розповів водій з 10-річним стажем, краще міняти шини ще до перших морозів. Це забезпечує комфортне, спокійне й безпечне пересування по дорозі.

Необхідність використання в різні сезони літніх і зимових шин очевидна – за рахунок різниці в складі гуми, протекторі шин, наявності шипів та інших характеристик кожен вид демонструє різні властивості, по-різному виявляє себе за різних погодних умов.

У підсумку відповідь на питання, яку гуму обрати й коли її міняти, власник автомобіля повинен дати собі сам відповідно до завдань та умов експлуатації транспортного засобу. «Заміна шин на зимові – це не примха, а спосіб убезпечити себе та своїх пасажирів, а також інших учасників дорожнього руху в складних погодних умовах від нещасного випадку», – наголошують працівники Тячівського РВ УМВС. Відповідно до Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух», з метою встановлення експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин, застосуванням яких забезпечують можливість виконання основних вимог до технічного стану колісних транспортних засобів і спеціальних машин, для уникнення ДТП категорично забороняється взимку їздити на літніх шинах! Державтоінспекція звертається до водіїв із закликом бути максимально уважними та обережними, неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху під час погіршення погодних умов.

Вероніка МАРАМОРОШ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах