42547
22:30 11.102017

У Виноградові вшанували 168-му річницю Угорської революції 1848–1849 років. ФОТО, ВІДЕО

Життя 4570

6 жовтня в м. Виноградові біля пам’ятника Жігмонду Перені, що знаходиться перед фасадом однойменної школи, провели урочистості, присвячені особливо жалобній даті в історії угорського народу. Саме цього дня в 1849 році після придушення Угорської революції 13 військових командирів (мартирів) угорської армії, що боролися за незалежність свого народу, були страчені.

IMG_6384

Відкриваючи пам’ятний захід, Золтан Кудрон, голова Виноградівського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», зазначив, що сьогодні всі присутні згадують історичні події з трагічним кінцем.

«Ідеали мартирів слугували прикладом, а смерть – поштовхом для боротьби, яку кожне з майбутніх поколінь пам’ятає й шанує. Вони боролися за справедливість та свободу для всього угорського народу, хоч частина з них і не були етнічними угорцями. Пам’ять про мартирів Угорської революції, які віддали життя за свої переконання, назавжди закарбувалася не лише в книжках з історії, а й у наших серцях», – наголосив пан Золтан.

На урочистості завітав і керівник урядової установи області Саболч-Сатмар-Берег Іштван Роман. Він згадав мужність військових командирів, які боролися за світле майбутнє угорського народу.

«Сьогодні ми зібралися біля пам’ятника Жігмонду Перені не тільки для того, щоб згадати події майже 170-річної давнини, а й для усвідомлення значущості кожної людини, яка відстоює власні ідеали. Ми маємо нагадати всім, що нашим природним правом є захист своїх історичних коренів, мови та культури. Зараз у нас є можливість усвідомити важливість єдності та миру», – додав Іштван Роман.

Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, зазначив, що кожен угорець пам’ятає, як його народ боровся за власні права і свободи, адже це дало свої плоди: нині Угорщина – вільна демократична держава в складі ЄС.

«Ми підтримуємо всі починання національних меншин у нашому краї. Закарпатська ОДА виступає категорично проти того, щоб будь-які їхні права обмежували, і ми дали це зрозуміти на всіх рівнях», – констатував пан Віктор.

«Кожного року 6 жовтня ми згадуємо трагічні часи 1848 року, боротьбу, яку вели для здобуття незалежності нації та встановлення рівноправності не тільки угорці, а й представники інших національностей. Тодішні керівники великих держав бачили велику небезпеку в Угорській революції, тому вирішили її придушити. Але ця боротьба не була безглуздою, бо змогла розбудити в людях бажання справедливості та свободи, згуртувала та об’єднала їх», – зауважив Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради.

Йосип Борто торкнувся й теперішньої ситуації. «Зараз Угорщина веде боротьбу, щоб самостійно вирішувати, кого приймати у свою країну, а кого ні. Ми, угорці Закарпаття, теж самі маємо обирати, в якому освітньому закладі та якою мовою хочемо навчати власних дітей, тим більше, що це право закріплене Конституцією України», – додав заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС».

Варто додати, що проведення заходу саме в цій виноградівській школі є символічним, адже барон Жігмонд Перені, чиє ім’я вона носить, активно підтримував революцію та сам приєднався до повстанців. Він був членом верхньої палати угорського парламенту й поставив свій підпис під декретом про позбавлення Габсбургів угорського престолу та проголошення незалежності Угорщини. За свою національну позицію Жігмонд Перені був страчений Габсбургами після поразки революції, однак залишився героєм у народній пам’яті.

На завершення урочистостей вихованці школи підготували чудову програму з декламуванням віршів та виконанням трагічних пісень, а гості поклали вінки до пам’ятника Жігмонду Перені, чим ще раз ушанували пам’ять загиблих мартирів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах