42532
13:02 11.102017

На Закарпатті до війська відправились перші призовники

Життя 2266

Перша відправка юнаків для проходження строкової військової служби під час призовної кампанії «Осінь-2017» пройшла в обласному військовому комісаріаті 10 жовтня. Юнакам віком від 20 до 27 років із кількох районів області після контрольного медичного огляду на обласному збірному пункті влаштували урочисті «проводи» за участі представників обласної влади, духовенства і родичів.

22426007_10210451615983747_1402238810_o-1

До навчальних центрів із Закарпаття відправили більше 30 юнаків. Частина з них потрапить до єдиного в Україні навчального центру, призначеного для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації особового складу для військових частин та підрозділів Високомобільних десантних військ Збройних Сил України. Інші ж проходитимуть так званий «курс молодого бійця» у Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині, щоб здобути базову військову підготовку. Саме він за умовами проходження навчань визнаний одним із найкращих в Україні. Тільки після цього строковики зможуть проходити службу у військових частинах.

Під час відправки першої партії призовників до навчальних центрів Збройних Сил України, у Закарпатському обласному військкоматі розповіли про основні соціальні гарантії, закріплені за ними.

– Підхід до військової служби зараз кардинально змінюється, захищеність українських військовослужбовців стає на рівень вищою. Та і держава стала дбайливіше ставитись до підростаючого покоління, бо вони – основа майбутньої професійної армії, – зазначив заступник військового комісара Закарпатського ОВК полковник Петро Марко. – Тепер строковик не тільки отримує матеріальну підтримку, а й має реальний шанс будувати професійну військову кар’єру.

Військовий капелан о. Іван Ісаєвич провів благословення на військову службу. Представники навчальних центрів, у яких юнаки проходитимуть військову підготовку, розповіли про особливості своїх частин та умови служби.

Варто зазначити, що при призові на строкову військову службу виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів. Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи. За ними, як і за мобілізованими та контрактниками, зберігається робоче місце та середній заробіток (відповідні зміни були внесені до Кодексу законів про працю України у 2015 році).

Військовослужбовці строкової військової служби перебувають на повному державному утриманні. Вони розміщуються в казармах, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та військовою формою одягу (літньою та зимовою). Крім того строковики не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

При звільненні військовослужбовцям строкової військової служби виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн.) залежно від військового звання і посади. У Закарпатському обласному військовому комісаріаті при цьому наголошують, що жоден “строковик” службу у зоні проведення антитерористичної операції проходити не буде.

Група по роботі з особовим складом та громадськістю

Закарпатського обласного військового комісаріату

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах