42334
10:41 9.102017

До Хуста на етнофестиваль «День Бетлена» завітав нащадок відомого князя Трансільванії

Життя 5279

8 жовтня у багатонаціональному Хусті відбувся вже традиційний, а цьогоріч ще й ювілейний – п`ятий – етнофестиваль під назвою “День Бетлена”. Колоритний культурний захід започаткований місцевою громадою у 2013 році з нагоди 400-річчя від дня обрання Габора Бетлена князем. Мета фесту – збереження історичних традицій краю, обмін культурними цінностями між угорцями та українцями.

IMG_1866

“Габор Бетлен очолив Трансільванію 23 жовтня 1613 року. Всього за одне десятиліття йому вдалося підняти отриману у спадок країну до європейського рівня. До самої смерті – 1629 року – він не лише боровся за незалежність Трансільванії, а й підтримував культурну й освітню галузь країни. Зокрема в той час, коли Мараморощина належала до Трансільванського князівства, Хуст був прикордонням. У 1615 році легендарний Хустський замок перейшов у власність Габора Бетлена. Князь же подарував його молодшому брату Іштвану Бетлену, який, укріпивши мури, облаштував там чудовий палац, що став справжньою окрасою та водночас надійною фортецею Хуста. Кажуть, то був найкращий період відомої пам’ятки архітектури Закарпаття.

За укладеною в 1622 році мирною угодою, сім угорських комітатів (Саболч, Сатмар, Угоча, Берег, Земплен, Боршод, Абауй), а також замки Токаю, Мукачева та Ечеда перейшли у власність князя. На період правління князя Габора Бетлена припав і час розквіту Трансільванії та приналежних їй територій, історики так і називають цей період “Золотою епохою Трансільванії”. Тож цей фестиваль вшановує пам`ять цієї історичної особи”, – повідомив “Карпатському об’єктиву” один із головних організаторів свята – голова Хустського осередку  ГО “ТУКЗ-KМКС” Йосип Козьма.

IMG_1790

Розпочалося святкування екуменічною молитвою у реформатському костелі. Продовжилося історичною реконструкцією, яку на центральній сцені міста показали Шаланківські хранителі традицій та вихованці Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці II. Опісля урочисто прозвучали гімни України та Угорщини.

З вітальними промовами до хустян та гостей міста над Тисою звернулися високоповажні візитери: провідний консул Угорщини в Ужгороді Каталіна Гара, консул Угорщини в Берегові Іштван Торжа, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II Ілдика Орос. З вітальними словами виступили депутат Верховної Ради України Валерій Лунченко, Хустський міський голова Володимир Кащук, віце-президент Грузинского культурно-освітнього центру в Україні “Іберія” Роберт Натрошвілі та декан факультету Київського національного університету технологій та дизайну Світлана Натрошвілі. Особливим гостем фесту став нащадок князя Трансільванії – граф Форкош-Бетлен.

DSC00017

“Маю за честь бути на фестивалі, присвяченому моєму предку. Дуже приємно, що закарпатці не забувають історію, пам`ятаючи народну мудрість: якщо дереву обрізати коріння, то воно висохне. Іншими словами – без минулого нема майбутнього. Головна ідея заходу – щоб українці, угорці, румуни, русини – всі національності, які проживають в цьому регіоні, – завжди жили в мирі, злагоді та взаєморозумінні, і щоб спільними зусиллями розвивали свій край, як свого часу це робив мій предок”, – поділився з “Карпатським об’єктивом” титулований гість, граф Форкош-Бетлен.

Спільну молитву після вітань гостей провели реформатський пастор Елемир Дейнеш та римо-католицький священик Олександр Сулінчак.

Оскільки, за словами організаторів фестивалю, одним із головних завдань проведення заходу є представлення скарбів народної музики й танцю, то на фест приїхали ансамблі з усіх куточків Закарпаття – від Ужгорода до Солотвина, – аби представити традиції свого краю.

IMG_1893

Зокрема відкрили концертну програму талановиті вихованці Хустської ЗОШ з угорською мовою навчання. Опісля хустян та гостей міста розважали різні колективи Закарпаття, а також гості – київський грузинський танцювальний гурт “Кавказ”. Завершальним акордом “Дня Бетлена” став концерт відомого угорського альтернативного гурту реп-поп-рок-музики “Anna and the barbies”.

До слова, окрім духовної їжі, кожен бажаючий міг скуштувати страви традиційної угорської кухні, насолодитися вишуканими винними напоями, придбати цікаві сувеніри народних умільців. Для дітей проводилися ексклюзивні майстер-класи з оздоблення бісером, виготовлення квітів з панчох, ляльок з кукурудзяного лика, розпис обличчя, кераміка тощо. Діяли різноманітні ремісничі локації.

Організаторами дійства традиційно виступили ГО «Про Культура Субкарпатіка», Хустський осередок Громадської організації “Товариство угорської культури Закарпаття” та місцеві римо-католицька та реформатська громади.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини