40527
21:08 16.092017

Hungary Fest: угорські смаколики, культура та традиції у місті над Ужем

Життя 3718

16 вересня в Ужгороді започаткована нова традиція. Вперше, у чудовий сонячний день, біля самого Генерального консульства Угорщини в Ужгороді розгорнувся справжній угорський мистецько-гастрономічний фестиваль, який триватиме й 17 вересня.

IMG_0033

Під тінню дерев вдало розташувалася тимчасова сцена, з якої щиро лунали вітальні слова Йожефа Бугойло, Генерального консула Угорщини в Ужгороді, Іштвана Грежо, уповноважений Уряду Угорщини, Віктора Мікуліна, заступника голови Закарпатської ОДА, Ласло Зубанича, голова ДСУУ-UMDSZ та Василя Брензовича, народного депутата України, голови ТУКЗ-КМКС Закарпаття.

Йожеф Бугойло привітав всіх гостей першого фестивалю «Hungary Fest 2017» українською мовою. У вітальному слові зазначив, що фестиваль організовано для продовження угорських традицій на Закарпатті, більш широким знайомством з угорською культурою, традиціями та гастрономією та запорукою збереження закордонної угорської спільноти.

Іштван Грежо виступаючи перед присутніми зазначив, що Генеральне консульство в Ужгороді сьогодні вже виконує не лише дипломатичну місію, але й значну культурно-мистецьку й цим зміцнює угорсько-українську дружбу та відносини. «Нажаль останніми днями ми побачили, як легко й швидко можна руйнувати й усвідомили, як протягом довгих років важко було будувати. Але угорський уряд відданий в тому, щоб допомагати закарпатським угорцям, а також зацікавлений у якнайшвидшому налагоджені стосунків між нашими двома державами».

Віктор Мікулін від імені ОДА запевнив у підтримці закарпатських угорців, що проживають у краї. «Сьогодні як ніколи ми зацікавлені, щоб національні меншини, що проживають на території Закарпатської області тут і залишалися, продовжували свої традиції. Сьогодні ніхто не в праві змінити суть розвитку Закарпатської області в тому числі щодо збереження прав національних меншин. І я радий, що можу бути присутній на зародженні нової традиції», – наголосив державний службовець.

«Існує казка про студента, який не вміє говорити на українській мові. Також існують люди, які вірять у такі казки й передають їх з уст в уста. Ми маємо стати більш відкритими для українського суспільства і показати, що не варта вірити казкам», – сказав у своєму виступі Ласло Зубанич.

IMG_0070

Василь Брензович згадав моменти угорської історії, що пов’язана з Ужгородом, а також висловив радість щодо великої кількості гостей фестивалю не зважаючи на настрої в країні та побажав гарно провести час.

Фестиваль відкривав камерний академічний хор «Кантус», який виконав Гімн України та Угорщини.

Уздовж Православної набережної розташувався 21 намет, де гостей частували найсмачнішими угорськими стравами та напоями. Тут готували смачненьке м’яско мангаліци – свинки особливого виду, запрошували на гостру ковбаску, пригощали традиційним «уштовим» сливовим лекваром, який можна було допомогти помішувати, маючи на те бажання. Любителі «горючих» напоїв мали неймовірний вибір смаків палинок… традиційна сливова, грушова, абрикосова, ожинова, вишнева, акаційова, лимонна, та навіть кавунова! Можна було спробувати смачні погачі зі шкварками та традиційну угорську випічку – кюртош колач (kürtös kalács), за яким вишикувалася довжелезна черга.

До танцю всіх гостей фестивалю залучали народні колективи, а всі бажаючі радо брали участь у майстер-класі. Для дітей приготували різноманітні розваги. Малеча могла спробувати власноруч сплести собі тваринок з бісеру, а також різнокольорові браслетики, створити ляльку-мотанку, що буде дитячим оберегом, обрати візерунок чи персонажа, що за допомогою вмілих художниць та фарб потрапили їм на обличчя.

IMG_0144

На свято приходили цілими родинами. Довкола було чути багато дружніх бесід не тільки на угорській мові. Та найприємнішим було те, що кожен гість (навіть не володіючи угорською) пробував привітатися чи подякувати на мові організаторів.

До цього фестивалю був проведений конкурс малюнку «Гунгарікуми», в яких взяли участь учні старших класів шкіл міста з угорською мовою навчання. Переможців нагороджував Йожеф Бугойло, а подарунком стала подорож в Угорщину на фабрику дитячих іграшок «Лего» та в зоопарк.

Перший фестиваль вдався просто чудово! Колоритний, яскравий, смачний, веселий, а найголовніше – багатолюдний. Локація, яку обрали організатори, була вдалою і неординарною. Новий фестиваль, новий формат, нове місце проведення – все продумано і все для містян.

Початок новій традиції покладено й ужгородці щиро сподіваються на його продовження наступного року.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини