40001
13:09 11.092017

У хустському Вишкові День селища відзначили традиційним сюреті-балом

Життя 6433

Погожого недільного дня, 10 вересня, вулицями старовинного селища Вишково, що на Хустщині, верхи на граційних конях роз`їжджали молоді хлопці в національному вбранні. За ними на возі – музики. Так, за давньою традицією, вишківчани скликали гостей на осіннє свято урожаю – сюреті-бал, яке вже вдруге поспіль тут святкують із Днем селища.

DSC00113

Для місцевих свято урожаю – одне з найулюбленіших, адже збирає разом цілі родини, навіть з-за кордону. Для туристів – колоритне, бо сповнене ексклюзивними народними звичаями та традиціями.

«Сюреті-бал – традиційне угорське свято, що бере початок з часів Австро-Угорщини, – ділиться з «Карпатським об`єктивом» один із постійних організаторів свята, директор селищного будинку культури Йосип Барна.- Готуючись до нього, молодь вивчає угорські народні мелодії, серед яких найвідомішою є пісня «Дозрів, дозрів чорний виноград», опановує давні танці. Головне завдання хлопців та дівчат – оберігати імпровізований виноградник (облаштований на центральній площі селища) від злодіїв, а зловивши – вимагати так званий штраф. Це все відбувається у формі гри з піснями та танцями».

Ексклюзивне дійство відбувається під вечір, а протягом дня до селища з`їжджається чимало гостей, серед яких і керівники району та представники угорської спільноти з різних куточків краю, делегації з Угорщини та Румунії. Так, з вітальними словами до вишківчан звернулися господар селища Ярослав Гайович, перший заступник голови Хустської РДА Віктор Сабадош, голова Хустської районної ради Юрій Іванчо, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло, голова Верхньотисянського осередку ГО “ТУКЗ-КМКС” Йосип Шорі та інші. Не обійшлося, звісно, й без подарунків, відзнак та подяк тим, хто зробив особистий внесок у розбудову населеного пункту.

DSC00083

Концертну ж програму відкрили дебютанти – наймолодші учасники свята – вихованці Вишківського ДНЗ №1 “Веселка” (завідувач М. Маркуш). Малята зі своїми креативними вихователями Іриною Вайдою, Сільвією Мацолою та Світланою Фантою, Наталією Фантою, музичним керівником Монікою Паш, методистом ДНЗ Світланою Шоваг підготували патріотичний виступ з піснями, танцями та віршами. За що й були нагороджені гучними оплесками. Продовжили свято місцеві таланти, а хедлайнером дійства став рок-гурт “The minds”.

Протягом заходу на центральній площі Вишкова тривали виставки робіт народних умільців, у наметах пригощали шашликом та домашнім вином, а для дітвори діяв атракціон.

Богдана Клекнер

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах