39847
11:38 7.092017

Декілька шкіл краю отримали оновлені будівлі

Життя 2061

1 вересня в ЗОШ І–ІІ ступенів села Великі Геївці Ужгородського району відбулась урочиста лінійка, присвячена Дню знань – святу всіх школярів, батьків та вчителів. Особливістю цьогорічного заходу стало те, що учні навчатимуться вже в оновленій школі, адже протягом кількох місяців там тривав ремонт дахової системи.

IMG_0988

«Декілька років тому ми виявили, що проблеми з дахом уже не можуть більше чекати. Він протікав, а балки, які слугували опорами, зовсім прогнили, тому капітальний ремонт потрібно було робити терміново. Так прийшла ідея подати заявку до програми Східного партнерства, завдяки якій ми й отримали грантові кошти на реконструкцію. Особливою умовою було використання місцевої робочої сили, що теж є позитивним моментом, адже заробити кошти в сільській місцевості не так легко», – розповів у своєму виступі директор школи Роберт Дюрке.

Загалом тут навчається 101 учень, у тому числі 11 першокласників. На прохання батьків кілька років тому в школі відкрили й українські класи, але протягом цього часу багато учнів уже перевелися в угорські. Тому наразі в навчальному закладі функціонують 2 українські та 9 угорських класів. Учні українських класів теж вивчають угорську мову та беруть участь у всіх національних святах, розповідають вірші угорською мовою.

На лінійці директор Роберт Дюрке привітав усіх першокласників з таким важливим в їхньому житті днем і побажав успіхів у навчанні, старанності та терпіння.

На урочистостях була присутня й Лівія Балог, голова осередку ТУКЗ – КМКС Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради. Вона зауважила, що цей день особливий не тільки для першокласників, а й для всіх учнів школи. Так, у рамках програми Східного партнерства заклад отримав новий дах, а протягом літніх канікул за сприяння уряду Угорщини школярі мали можливість відпочити на озерах Балатон та Веленце.

Головним завданням угорської громади Закарпаття є збереження навчальних закладів, де викладання ведеться рідною мовою, тому ще однією радісною подією стало те, що школа має аж 11 першокласників. Пані Лівія розповіла, що багато діток з українських сімей також відвідують заклад з метою вивчення угорської мови, адже опанувати її простіше в дитинстві.

Варто додати, що ця школа є далеко не єдиним навчальним закладом краю, який отримав грантові кошти для покращення умов навчання учнів. Так, у будівлі НВЗ села Оклі Гедь Виноградівського району в рамках програми Східного партнерства та за сприяння Міністерства закордонних справ Угорщини були проведені потрібні ремонтні роботи, а крім нового даху, школа отримала ще й вікна та двері. Цього року тут продовжать навчання 103 дитини.

Під час урочистої передачі оновленої школи Йосип Борто, заступник голови ТУКЗ – КМКС та перший заступник голови Закарпатської обласної ради, наголосив на тому, що питання освіти є вкрай важливим, адже саме в навчальних закладах діти отримують знання для подальшого життя. Школярі мають учитися в комфортних умовах, у чому й допомагає уряд Угорщини. Пан Борто додав, що є ще чимало проектів, які слугують підтримкою для угорськомовного населення області та дають йому надію на краще життя на рідній землі. Один із них – програма «Егана Еде», завдяки якій нещодавно понад 1000 закарпатських підприємців підписали договори на фінансування.

Угорськомовна загальноосвітня школа смт Ясіня Рахівського району теж отримала подарунок до 1 вересня – новий дах. Йожеф Шарі, голова Верхньотисянського осередку ТУКЗ – КМКС, під час свого виступу на урочистій лінійці наголосив на важливості навчання рідною мовою та подякував Міністерству закордонних справ Угорщини й програмі Східного партнерства за підтримку, адже завдяки їм школа стала кращою та комфортнішою для навчання.

Крім того, відбулися зміни в ЗОШ села Косонь Берегівського району – завдяки програмі Східного партнерства тут було встановлено сучасні вікна (21) та двері (11) з теплоізоляцією. За шкільну парту в оновленому навчальному закладі вперше сіли 23 першокласники.

Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради та голова Берегівського осередку ТУКЗ – КМКС, привітав усіх учнів школи та їхніх батьків. Він зауважив, що для кращого життя й економічного підйому країни потрібні розумні люди і немає більшої цінності як знання.

Відтак пролунав перший дзвінок, і школярі сіли за свої парти, готові поринути в новий світ знань.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини