39615
16:02 4.092017

Колоритно! Патріотично! Смачно! – «Гуцульська бриндзя 2017»

Життя 7500

І знову на Закарпатті свято вівчарів! У Рахові відбувся XVII гастрономічний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя», який проводиться з 2002-го. Щороку у квітні вівчарі виходять з вівцями високо на широкі карпатські полонини, де залишаються аж до початку вересня. Там вони доглядають за отарою, доять молоко та виготовляють сир, бринзу, вурду, будз (головні різновиди гуцульського сиру). Повернувшись з полонини, вівчарі влаштовують у м. Рахові свято «Гуцульська бринза». Туристи й гості заходу можуть продегустувати та придбати десятки видів овечого сиру, побачити якого його роблять, а також посмакувати щойно приготовані бануш, голубці, бограч та інші смаколики гуцульської кухні.

IMG_1201

Розпочався фестиваль з показових виступів на конях-гуцуликах та «Корбач-шоу», під час якого вівчарі змагалися у володінні корбачем. Це батіг, котрий використовують пастухи для випасання худоби, його звук поширюється на полонинах на відстань понад 1,5 км. Найбільше оплесків від глядачів отримав вівчар з Великого Бичкова Іван Тимчак, який випасає свою отару на полонині Ореша.

Зазвучав срібний голос трембіт – позивний про початок урочистої ходи. Дійство розпочалося! Святкова колона складалася з делегацій сіл Рахівського району, художніх колективів краю, трембітарів, вершників та офіційної делегації за участю представників влади Закарпатської області, серед яких були губернатор Геннадій Москаль, голова облради Михайло Рівіс, його перший заступник та заступник голови ТУКЗ – КМКС Йосип Борто, а також представники Вінницької області. Парад стартував від вулиці Б.Хмельницького й продовжився на території природного амфітеатру «Буркут».

Уже там села  Рахівщини мали своє невеличке представництво, де гостинно вітали гостей фестивалю та змагалися між собою за найколоритнішу етнографічну експозицію і найсмачнішу гуцульську страву, приготовлену вправними ґаздиньками. Так, у представництві с. Кобилецька Поляна Василина Юріївна Глодян репрезентувала свої вишиванки й розповіла про традиції, пов’язані з вівчарством, які збереглися в її селі. А с. Білин представляла неймовірно позитивна й талановита дримбарка Олена Ференц. Грати на дримбі її ще в дитинстві навчила бабка з їхнього роду. «Ця дримба дуже стара. Я з нею виступала ще в шкільні роки в Ужгороді на телебаченні! Грати на дримбі потрібно духом: духом граєш – виходить гарна музика!» – розповіла Олена Василівна.

IMG_1604

Олена Василівна Ференц

Тож гості фестивалю змогли на повну насолодитися свіжим карпатським повітрям, сфотографуватися коло полонинської ватри, покататися на конях, приміряти гуцульське вбрання, опришківський топірець та піштолі, потанцювати під запальну гуцульську музику, потрембітати й відчути всю гостинність гуцульського краю! Зокрема Оксана зі Львова сказала: «Я тут вперше, сподобалося все. Колоритно! Патріотично! Смачно!»

Спеціальною гостею свята стала співачка Руслана Лижичко. Разом з нею присутніх розважали гурти «Без Обмежень» та «Петрос», Алла Кудлай, квартет «Гетьман», дует «Писанка», Павло Доскоч, Василь Мельникович «Гуцул Хуліган», Алла Івашин, Петро Сказків.

Схоже, не тільки гості були задоволені, але й учасники, які привезли свою продукцію. Організатори фестивалю повідомили, що овечої вурди було продано 2,3 тонни, бринзи – 3 тонни, овечої будзи – 6,2 тонни!

Аня ПАЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах