39588
15:30 4.092017

Коледж Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ розпочав навчальний рік у новій локації

Життя 6805

1 вересня римо-католицька церква м Берегова (костел Воздвиження Святого Хреста) була вщент заповнена студентами коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Цього дня вони отримали настанови від своїх учителів, а першокурсники склали присягу на сумлінне навчання.

IMG_1014

Традиційно початком урочистої частини слугувало екуменічне богослужіння. Після чого до присутніх звернулася директор навчального закладу Каталіна Шош і розповіла, що цього року в коледжі навчатиметься 327 студентів, з них 114 – першокурсники.

«Тут ви матимете змогу навчитися чогось нового, обрати свій шлях та знайти нових друзів. Усе у ваших руках! А ми, з нашого боку, будемо вам допомагати. За чотири роки функціонування коледжу педагогічний колектив значно розширився, і ціль у нас усіх одна – забезпечити можливість для студентів вивчати обрану спеціальність рідною мовою та показати їм шлях у майбутнє», – наголосила пані директор.

IMG_1037

Зокрема вона звернула увагу на те, що уряд Угорщини протягом усього часу фінансує заклад, тому класи тут обладнані сучасною технікою, потрібні підручники закуплені, а з цього року студенти навіть матимуть змогу жити в гуртожитку на 100 дівчат та 37 хлопців.

Крім того, Каталіна Шош розповіла, що майже всі вихованці коледжу після завершення навчання відразу вступають до Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ і навіть успішно навчаються паралельно на двох факультетах на денній та заочній формі.

Ференц Мейкуті, консул Угорщини в м. Берегові, привітав усіх з початком навчального року та підкреслив, що уряд Угорщини приділяє велику увагу підтримці угорськомовних закладів краю. Про це яскраво свідчать різноманітні програми, які впроваджуються на Закарпатті. Одним з останніх таких проектів є фінансування угорськомовних дошкільних навчальних закладів.

«Звісно, будуть труднощі, – звернувся консул до студентів, – але знаходьте радість і в навчанні, адже в майбутньому освіта відіграватиме важливу роль. Вона є однією із запорук щасливого та забезпеченого життя».

IMG_1064

Василь Брензович, голова ТУКЗ – КМКС, народний депутат України, теж виступив перед студентами коледжу. Він зауважив, що вперше таке святкування проводиться саме в римо-католицькій церкві Берегова, тому це може перетворитися на чудову традицію.

Пан Брензович зробив невеличкий історичний екскурс та розповів легенду про створення міста, його становлення й розвиток до масштабів сьогодення.

«Цей навчальний заклад носить у собі мудрість 33 поколінь, він намагається продовжити традиції та звичаї, які існували за часів наших предків. У цей складний для країни період ми не маємо здаватися, ми повинні продовжувати йти шляхом розвитку. Для мене визначальним є те, скільки тут сьогодні розумних очей. Я бачу, ви прагнете знань, а ваші батьки виховують вас гідними та достойними», – додав Василь Брензович.

На завершення урочистостей хор Закарпатського угорського інституту виконав гімн студентів, а священнослужителі попросили Божого благословення для всіх присутніх.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах