39174
16:06 28.082017

Фестиваль леквару на Берегівщині скликав гостей

Життя 8563

У суботу, 26 серпня, в с. Геча на Берегівщині відбулося «Свято леквару», на якому традиційно варили виключно сливове варення. Цей фестиваль організовують уже ввосьме, а вподобати його встигли не тільки закарпатці, але й туристи.

IMG_0792

Варіння леквару – це стародавня угорська традиція, якої й дотепер дотримуються в більшості сіл краю. У сезон слив цілі сім’ї збираються разом та протягом усього дня у величезних казанах готують смачне варення, спілкуються та веселяться. Нерідко до цього дійства залучають і сусідів, адже варити леквар ой як не просто – він потребує постійного помішування, зупинятися не можна ні на хвилину.

Варто додати, що сливовий леквар використовують не тільки для виготовлення десертів, багато страв теж готують з ним: вареники, мамалигу та гомбовці.

Урочисто відкривав фестиваль сільський голова с. Геча Андрій Мештер. Він нагадав, що вперше «Свято леквару» провели у 2007 році, але з ряду причин протягом останніх двох років захід не організовували.

«Зараз я бачу, як нашого фестивалю не вистачало всім жителям. Традиція варіння леквару має передаватися з покоління в покоління, а таким святом ми вкотре привертаємо увагу до наших звичаїв. Мені дуже приємно, коли проходжу біля будинків односільчан і бачу, що традицію не забули: вони так само, як і колись, разом з родинами варять леквар. А які неповторний аромат у нашого леквару! Рекомендую скуштувати всім», – наголосив пан Андрій.

Сільський голова розповів, що на гечанський сливовий леквар є великий попит, адже це екологічно чистий продукт. Його варять без цукру та інших домішок, а вживати можуть навіть люди, хворі на цукровий діабет. Банка варення може простояти декілька років і не зіпсуватися.

Цього року участь у фестивалі взяли 10 команд, дві з яких приїхали із сусідньої Угорщини. Андрій Мештер зазначив, що неоціненний внесок в організацію фестивалю доклало ТУКЗ – КМКС, яке завжди підтримує угорців Закарпаття.

IMG_0876

Василь Брензович, голова ТУКЗ – КМКС та народний депутат України, теж відвідав фестиваль леквару. У своєму виступі він згадав, що сливи, з яких варять варення, в усі часи були присутні в угорських стравах.

«Крім сливової палинки, господині завжди варили сливовий леквар, адже цукор був дорогий, а леквар могли використати в безлічі страв і цим самим зробити зимовий раціон сім’ї різноманітним та багатим на вітаміни», – додав Василь Брензович.

Пані Віола Сатмарі, керівник команди «Вогняна лілія» із с. Геча, розповіла, що цьогоріч вони варять варення зі 100 кг слив та очікують отримати 25–30 кг варення.

«Ми розпочали приготування ще о 6-й ранку, а сам процес варіння займає близько 12 годин. Усі члени команди готують леквар і вдома, а тут долучаються до загального святкового дійства», – зазначила пані Віола.

Йожефни Добош, представниця команди із с. Сотмарчеке (Угорщина), розповіла, що вони приїжджають на фестиваль леквару кожного року. Усе необхідне обладнання привозять з Угорщини, тільки сливи купують на Берегівщині.

«19 років тому саме в с. Сотмарчеке вперше провели фестиваль варіння сливового варення. Відтоді це вже стало хорошою традицією, і з року в рік у нас проводять такі заходи. У Сотмарчеке кожна родина варить леквар, приготування триває протягом двох днів, до нього долучаються всі, від найстарших до найменших», – поділився Йожефни Добош.

Разом з тим команди пропонували гостям гастрономічного фестивалю вже готове варення, ціни на яке коливалися від 120 до 150 гривень за літр. Крім цього, на святі можна було скуштувати різноманітні страви зі сливовим лекваром, традиційні угорські страви бограч і боб-гуляш, а також креативне каре з ягняти.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах