38925
12:54 25.082017

Відзначення Дня Святого Іштвана – гарна традиція закарпатських угорців

Життя 3941

Гарною традицією стало відзначення Дня Святого Іштвана. Уже третій рік поспіль ТУКЗ – КМКС у Тячівському районі спільно із римо-католицькою парафією організовують свято на честь ушанування засновника Угорської держави, першого короля угорців – Іштвана.

IMG_9319

20 серпня для угорців Закарпаття також є визначним днем. Святого Іштвана вшановують у всіх угорськомовних осередках області. Та в Солотвині, що на Тячівщині, свято особливе. У римо-католицькому костелі Святого Іштвана відбулось урочисте богослужіння. Антал Майнек, єпископ-ординарій Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви, закликав допомагати один одному, дотримуватися заповідей і молитися «за ворогів наших», адже силою, зброєю та гнівом перемогти неможливо.

Наприкінці богослужіння відбулось освячення хлібин, випечених із зібраного зерна. Кожен присутній на службі Божій міг відламати собі шматок освяченого хліба – символу єдності родини.

Після завершення служби Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Ференц Мейкуті, провідний консул Угорщини в Берегові, та Василь Брензович, народний депутат України, голова ТУКЗ – КМКС Закарпаття, виконали почесну місію – вручили «Угорський золотий хрест за заслуги», нагороду Угорщини, Гейзо Гулачі, заступнику голови ТУКЗ – КМКС Закарпатської області, голові Мукачівського осередку Товариства, депутату обласної ради, за вагомий внесок у підтримку та розвиток угорської культури в краї.

У парку костелу, де розташований пам’ятник Святому Іштвану, відбулося покладання вінків та квітів. Відтак під тінню дерев на гостей свята чекав колоритний концерт з народних пісень і мелодій.

IMG_9460

«Завжди знайдуться недоброзичливі люди, які, користуючись своєю владою, захочуть змінити кордони, утиснути нації, але в нас щораз є вибір», – словами Святого Іштвана звернувся до гостей заходу Йожеф Бугайла перед концертною програмою.

Василь Брензович у своїй промові зазначив: «Король Іштван в історії угорців є видатною постаттю, яка окреслила шлях держави, впровадила християнство, інтегрувала тодішніх угорців у більш сучасний напрям життя і при цьому зберегла угорську націю, культуру, традиції. Його настанови, вчинки донині слугують прикладом, а часто й підказкою в окремих ситуаціях. І сьогодні слова Святого Іштвана актуальні для закарпатських угорців».

На святі також були присутні Ласло Гіді, голова закарпатської доброчинної організації «Pro Cultura Subcarpathica», Йожеф Шарі, голова осередку угорців Верхньотисянського району області, Юрій Ухаль, голова Солотвинської селищної ради.

Свято супроводжували гарний настрій, сонячна погода та приємна атмосфера.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах