36710
11:05 14.072017

Як закарпатські виші цьогоріч зустрічатимуть абітурієнтів

Життя 5049

Для кожної молодої людини настає період, коли закінчуються безтурботні шкільні роки і потрібно знайти свою стежку в житті. Коли дитинство вже позаду, завершилися іспити, відгриміли випускні бали, коли потрібно попрощатися зі школою і рушати в доросле життя. Ким стати в цьому дорослому світі для всіх випускників та їхніх батьків є складним вибором. Батьки неабияк хвилюються за своїх чад і завжди намагаються підказати й допомогти. Та вирішувати перш за все потрібно випускникам. Бо вони, можливо, виношували свої мрії протягом останніх років навчання в школі.

1

«Карпатський об’єктив» вирішив зробити невеличку екскурсію вишами області й дізнатися, що чекає на молодих людей у стінах цих закладів, які професії можна опанувати, наскільки затишно і комфортно там нинішнім студентам.

Для чистоти експерименту ми завітали в абсолютно різношерсті виші краю, з різними напрямами та ступенями акредитації, аби розповісти трохи про них і про особливості цьогорічної вступної кампанії.

Зрозуміло, що наш огляд ми розпочнемо з одного з найбільших і кращих університетів Карпатського регіону – УжНУ.

2

Альма-матер для багатьох поколінь студентів

Ужгородський національний університет належить до класичних університетів України і має найвищий – IV рівень акредитації.

Заклад молодий, заснований у 1945 році, але за невеликий проміжок часу гідно показав себе в науковому світі, став орієнтиром, альма-матер для багатьох поколінь студентів, які тепер успішно працюють як в Україні, так і в інших країнах світу.

Що стосується вступної кампанії, то цьогоріч вона сильно не відрізняється від минулорічної, утім є кілька нюансів. Як поінформував відповідальний секретар приймальної комісії Петро Горват, подача електронних заяв відбувається з 12 по 26 липня. Для уникнення перевантаження серверів баз даних випускники мають можливість попередньо створити особисті електронні кабінети.

«Це веб-сторінка, куди завантажуються персональні дані абітурієнта, копії його додатку до атестата, кольорової фотографії і, можливо, ще деякі документи, наприклад, довідка про реєстрацію місця проживання особи. Цікавим є те, що цьогоріч рейтинговий бал випускників сільських шкіл, які проживають у сільській місцевості, множиться на коефіцієнт 1,02. Оскільки є такий бонус, то обов’язковою умовою є підтвердження місця проживання. Створити кабінети можна до 25 липня. А вже з 12-го абітурієнти обирають спеціальності й подають заяви. Цьогоріч вступник має право подати 9 заяв на місця державного замовлення з чотирьох спеціальностей, притім денна і заочна форми навчання – це різні заяви. У кожній із них абітурієнт виставляє її пріоритетність. Для всіх спеціальностей (бакалаврат та магістратура медичного спрямування) мінімальний бал у ДВНЗ «УжНУ» для подачі заяв і документів – 100», – розповів Петро Горват.

Загалом університет готує фахівців за 7 спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст», 96 освітніми програмами бакалаврату (магістратури медичного спрямування), 65 освітніми програмами магістратури. Варто зазначити, що віднедавна з’явилися нові спеціальності, такі як: «Статистика», «Системний аналіз», «Телекомунікації та радіотехніка», «Публічне управління та адміністрування», «Географія». Утім, виходячи з досвіду, найбільшою популярністю користуються спеціальності медичного та фармацевтичного спрямування.

4

У кращих європейських традиціях

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ нічим не поступається кращим приватним вишам Європи. І переконуєшся в цьому кожного разу, коли потрапляєш у цю дивовижну будівлю, яка дихає історією.

Тут усе для студента: величезні світлі аудиторії, сучасні комп’ютерні класи, бібліотеки, міні-музей. Усе просто і зі смаком. До структури інституту входить також коледж, який готує молодших спеціалістів за напрямами: дошкільна освіта, соціальна робота, облік та аудит, прикладна математика, туризм.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ – це український вищий навчальний заклад, заснований благодійним фондом у Закарпатській області. Свою роботу розпочав із 1994 року, коли навчання проводилося в рамках філіалу Ніредьгазького інституту (заклад тоді ще не був зареєстрований як окрема юридична особа). Як самостійний навчальний заклад з усіма необхідними дозволами та ліцензіями інститут діє з 1996 року. А 2001-го отримав першу акредитацію від Міністерства освіти і науки України.

«Цього року інститут святкував своє 20-річчя, – розповідає доктор філософії з природничих наук, проректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II Адальберт Рац. – Нині виш нараховує близько тисячі студентів. Цьогоріч нам вдалося ліцензувати магістерські програми для біологів, істориків, математиків, української, угорської філології. Оскільки освітнього рівня «Спеціаліст», згідно із Законом України «Про вищу освіту», вже не буде».

Окрім того, інститут готує бакалаврів за такими напрямами: початкова та дошкільна освіта, українська, угорська й англійська філологія, історія, біологія, хімія, географія, математика, туризм, облік та оподаткування.

А ще проходить навчання з неакредитованих програм, які здійснюються спільно з вишами Угорщини. Тобто навчання проводиться на базі Закарпатського угорського інституту, після чого випускники отримують дипломи обраних угорських вишів.

«Специфіка закладу полягає в тому, що він є приватним. Викладання проводиться трьома мовами: українською, англійською та угорською.

Виш не отримує фінансування з державного бюджету України. Його засновником та утримувачем є Фонд Закарпатського угорського педагогічного інституту (ФЗУПІ). Фаховий контроль за діяльністю закладу здійснює Міністерство освіти і науки України. Значну частину коштів для забезпечення роботи вишу ФЗУПІ отримує з Угорщини, а також через грантові проекти, – розповідає пан Адальберт. – Ще один нюанс – усім відомо, що цього року в Україні змінилася система стипендій. Тож ми тоді прийняли рішення, що всі наші студенти денної форми навчання таки будуть отримувати стипендію, розмір якої прирівнюється до державної. Плюс до всього денна форма в нас передбачає безкоштовне навчання».

Окрім закарпатців, в інституті навчаються студенти з Вінницької, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Тут вони мають можливість безкоштовно вивчати мову навколишнього середовища – англійську, угорську, українську.

Після завершення навчання отримують дипломи державного зразка, які є повністю легальними за кордоном. Тим паче, що з 2014 року вони двомовні – українсько-англійські. Найпопулярнішими вже кілька років поспіль залишаються три спеціальності: англійська та угорська філологія, туризм.

«Вступна кампанія у нас стартувала, як і в інших навчальних закладах, – 1 липня. Традиційно великий наплив очікуємо на освітньо-кваліфікаційний рівень «Молодший спеціаліст». У коледж приймаються особи після закінчення 9-го класу на підставі атестата про базову загальну середню освіту. Відтак проходять конкурсний відбір за результатами вступних іспитів, складених в інституті, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Імре Сакал. – Після отримання диплома молодшого спеціаліста можна продовжити навчання на другому курсі інституту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» без складання ЗНО. На перший курс ступеня бакалавра приймаються особи на основі повної загальної середньої освіти й сертифікатів ЗНО 2016 та 2017 років».

Тож інститут повністю готовий до вступної кампанії й чекає на абітурієнтів.

5

Спадкоємець закарпатської школи живопису

Ще один абсолютно нетиповий виш краю, який не втрачає своєї популярності вже десятиліттями, є Закарпатська академія мистецтв. Вона являє собою один із найбільш цікавих напрямів вищої освіти України, а саме професійну підготовку й виховання творчих особистостей у галузях образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, культурології та соціально-гуманітарних дисциплін.

Ідея створення в Ужгороді такого художнього навчального закладу зародилася в часи Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая, тому сучасний виш є спадкоємцем кращих традицій і надбань закарпатської школи живопису.

Закарпатський художній інститут був створений у 2003 році на базі Ужгородського коледжу мистецтв ім. А.Ерделі. А вже 2016-го перейменований зі зміною типу навчального закладу в Закарпатську академію мистецтв.

До структури академії входять різні факультети, зокрема дизайну, декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, а також Коледж мистецтв ім. А.Ерделі ЗАМ, бібліотека, музей дипломних робіт, гуртожиток. В академії понад півтисячі студентів. Навчання проводиться як за денною, так і заочною формою.

«Ні для кого не секрет, що одним із головних брендів Закарпаття є мистецтво. У нашій області величезна кількість мистецьких шкіл. Тож не спроста закарпатці на різні свята дарують один одному саме картини, – розповідає ректор академії Іван Небесник. – Специфіка нашого закладу в тому, що тут зовсім інший стиль навчання, ніж у традиційних вишах.

Наші студенти індивідуально працюють з маестро на заняттях з рисунка, живопису, композиції. Разом трудяться над курсовими та дипломними. Зазвичай у нас навчаються обдаровані діти, які вже мають здібності та навики з рисунка та живопису. Після закінчення четвертого курсу в коледжі студенти отримують звання молодшого спеціаліста. Відтак вони можуть продовжити навчання в академії. Для них ми робимо виняток, тож отримати ступінь бакалавра в нас можна за два роки. Магістратура триває півтора року».

Аби здобути знання, в академію мистецтв з’їжджається творча молодь майже з усієї України. Цьому навчальному закладу таланить на відомих випускників, таких як Володимир Микита, Юрій Герц, Іван Шутєв, Павло Бедзір, Едіта і Микола Медвецькі, Іван Ілько, Ференц Семан, Антон Шепа, Єлизавета Кремницька. Вони є живим прикладом того, що академія дає своїм здібним студентам добрий поштовх для опановування нових творчих горизонтів.

15808-3

Висококваліфіковані спеціалісти завжди в тренді

Випускники цього вишу знають усе про те, яким Закарпаття є на смак. Адже більшість із них після завершення навчання працюють у провідних готельно-ресторанних комплексах краю. Ідеться про Ужгородський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету.

Свою діяльність цей державний навчальний заклад розпочав у січні 2000 року. Він є відокремленим підрозділом Київського національного торговельно-економічного університету, який є одним із провідних вишів України у сфері менеджменту, послуг, товарознавства та торгівлі.

На сьогодні в Ужгородському торговельно-економічному інституті КНТЕУ функціонує 6 кафедр, на яких працює понад 70 викладачів.

Інститут здійснює навчання за такими спеціальностями: «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування», «Менеджмент», «Харчові технології».

«Відкриття нашого підрозділу є актуальним для Закарпаття, оскільки інститут здійснює підготовку таких фахівців з вищою освітою, яких не готують в області інші вищі навчальні заклади, а саме: фахівців з харчових технологій (висококласних кухарів та кондитерів, технологів ресторанного господарства). Зараз це дуже актуальні професії, особливо для краю, яке є центром туризму. Крім харчових технологій, університет готує за денною та заочною формою навчання спеціалістів для сфери послуг з менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, товарознавців, – розповідає Михайло Кляп, заступник директора з наукової та навчально-методичної роботи УТЕІ. – Наш середньорічний контингент – це близько тисячі студентів. Майже половина з них навчається за державні кошти. Вступна компанія стартувала 1 липня. Усі абітурієнти реєструються в Єдиній державній базі освіти. Для цього вони повинні пред’явити результати здачі ЗНО. (В цьому році діючими залишаються результати здачі ЗНО і у 2016 році!)

Також ми здійснюємо ступеневу підготовку. Випускники, які мають дипломи молодших спеціалістів, можуть продовжувати навчання в інституті».

Особливу увагу інститут звертає на практичну підготовку студентів. Щорічно студенти проходять практику на виробництві, а також за кордоном. Крім того студенти активно приймають участь в різних престижних міжнародних кулінарних конкурсах, фестивалях та змаганнях.

…Безліч навчальних закладів чекають на майбутніх вихованців і робитимуть усе можливе для того, щоб учорашні учні стали студентами, навчалися та оволодівали обраними спеціальностями. А якими вони будуть спеціалістами, лікарями, учителями, інженерами, залежить тільки від них самих. Від їхнього навчання, наполегливості, сумління, любові й відданості майбутній професії…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах