36512
23:42 11.072017

Про вступне випробування до магістратури за спеціальністю «Право» з використанням технологій ЗНО – у нюансах і деталях

Життя 5615

20170711_1790_IMG_6160

Положення про проведення єдиного фахового вступного випробування з використанням зовнішнього незалежного оцінювання для вступу для отримання ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» у 2017 році затверджено наказом МОН від 11 квітня 2017 року № 579, який вступив у силу 12 травня. Для офіційного сайту УжНУ усі подробиці стосовно майбутнього ЗНО вступників у магістратуру роз’яснив Роман Фрідманський, кандидат юридичних наук, доцент, заступник декана юрфаку УжНУ і заступник відповідального секретаря приймальної комісії.

– Апробацію такої технології вперше було проведено минулого року, – каже Роман Михайлович. – В експерименті торік взяли участь 9 вищих навчальних закладів України: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Львівський національний університет, Міжнародний університет розвитку людини «Україна», Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича. Проведення пробного вступного випробування показало свій позитивний результат.

Які строки подачі заяв для вступу до вишу задля отримання ступеня магістра?

Прийом документів буде здійснюватися з 12 по 25 липня 2017 року. Для абітурієнтів, які отримали освіту за іншою спеціальністю, прийом документів триватиме з 12 по 17 липня 2017 року, а з 18 по 20 липня вони будуть здавати додаткові вступні випробування у ВНЗ. Варто зазначити, що вступники можуть подати не більше п’яти заяв на участь у конкурсному відборі. Початок єдиного фахового вступного випробування призначено на 10:00 3 серпня 2017 року. Списки осіб, рекомендованих до зарахування за результатами випробування, будуть оприлюднені не пізніше 12:00 29 серпня 2017 року.

Що необхідно для реєстрації для проходження єдиного фахового вступного випробування?

Реєстрація здійснюється приймальною комісією одного з вищих навчальних закладів, у якому вступник бажає брати участь у конкурсному відборі. Вступник вважається зареєстрованим після отримання екзаменаційного листка. Для кожного вступника, який отримав екзаменаційний листок, на веб-сайті Українського центру створюється інформаційна сторінка “Кабінет вступника”.

Які документи необхідно пред’явити для допуску до пункту тестування?

Вступник для допуску до пункту тестування має пред’явити екзаменаційний листок та документ, що посвідчує його особу. У разі відсутності якого-небудь з зазначених документів вступник не допускається до пункту тестування.

У якому вигляді будуть сформовані вступні тестові завдання для отримання ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право»?

Такого роду тестові завдання у Положенні носять назву «Єдине фахове вступне випробування» і  передбачають виконання трьох тестових блоків : тест загальних навчальних юридичних компетентностей, що включає тестування аналітичного, критичного і логічного мислення; тест з шести базових юридичних дисциплін, що включає конституційне право, адміністративне право, цивільне право, цивільне процесуальне право, кримінальне право, кримінально-процесуальне право; тест з іноземної мови (англійської, німецької чи французької).

Яким чином буде здійснено оцінку знань вступників?

Результатом вступного випробування є оцінки за шкалою 100 – 200 балів, визначені окремо за кожним з блоків тестів, а загальний конкурсний бал обчислюється як сума балів за правильне виконання тестових завдань всіх трьох блоків. Визначення тестового бала здійснюється з допомогою комп’ютерної обробки. Зауважимо, що оцінка є рейтинговою, однак це стосується лише тих осіб, які подолали поріг “склав / не склав”.

Яка ваша думка щодо ефективності такої новели у освітньому законодавстві?

Я вважаю, що запровадження єдиного фахового вступного випробування є важливим кроком для реформування  сучасної юридичної освіти, оскільки сприятиме прозорості процесу вступу до магістратури. У зв’язку з вступом до магістратури студентів, які показали найкращий результат, студентські лави будуть покидати високопрофесійні спеціалісти у сфері права.

Інформаційно-видавничий центр

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах