34891
22:59 18.062017

Закарпатська медицина на порозі реформ

Життя 2059

За доброю традицією у третю неділю червня відзначається День медичного працівника — одне з небагатьох свят, яке не втратило свого значення через політичні або економічні мотиви.

unnamed

Його відзначають не тільки лікарі і медсестри, але й усі ті, без чиєї допомоги не обійшлася б медична галузь, хто має відношення до порятунку людських життів. Цьогорічне свято – особливе. Вперше за 25 років Незалежності України Верховною Радою зроблений рішучий крок у  напрямку докорінних змін в медичній галузі. Поки що законопроект пройшов тільки перше читання і зазнав низки критичних зауважень, однак головний стратегічний напрямок вже чітко окреслений. Що ж очікує медиків і пацієнтів вже у найближчому майбутньому, як в нинішніх складних умовах працює галузь в нашій області, розмовляємо з директором департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимиром Марковичем.

  • Володимире Петровичу, на моїй пам’яті медицину реформують з добрий десяток років. З останнього що пригадується  – «обкатування» реформи в чотирьох пілотних регіонах країни.  А сьогодні на якому етапі зміни у медичній галузі?  

На жаль, після проведення реформи в пілотних регіонах, ми так і не  маємо узагальненого позитивного досвіду. Передбачалося,  що після закінчення пілотного проекту, досвід цих регіонів обговорюватиметься, узагальнюватиметься й буде прийняте виважене рішення. Та згодом ця робота була призупинена й не доведена до кінця. За цей рік прийнятий тільки один законодавчий акт, який дозволяє перетворювати медичні заклади в автономні, казенні або некомерційні підприємства. На жаль, інший пакет законів, який подало МОЗ через уряд у ВР, поки не пройшов, окрім першого читання одного з них. Однак, будь-яка реформа вимагає коштів та зміни системи фінансування.

На сьогодні ж галузь працює як за часів соціалізму: принципи фінансування та мережа збережені практично такі ж як 25 років тому. Можливо, це і добре, оскільки реформа без фінансової підтримки і виважених рішень мала б негативні наслідки для населення. Разом з тим, діюча система охорони здоров’я не влаштовує ані самих медиків, ані пацієнтів.  

Страхова медицина насамперед потребує комплексних законодавчих змін.  Ми в очікуванні змін і готові до них, але поки не будемо робити поспішних кроків, які б зруйнували існуючу діючу систему і механізм надання медичної допомоги

  • Інституція сімейного лікаря сьогодні – це самодостатня структура або ще недореформована складова майбутнього великого механізму під назвою «єдиний медичний простір»?

Нинішня система сімейної медицини – один з результатів попередніх  пілотних проектів. Але це тільки півкроку. Окрім зміни організаційної системи не було впроваджено жодного фінансового механізму. До слова, якого немає і по сьогодні.  Відомо, що якість роботи медика залежить не тільки від фаховості, але й від матеріально-технічного забезпечення та фінансування. Плани, який має Уряд – посилення первинної ланки, покращення матеріального та апаратурного забезпечення. Передбачено розподіл коштів між первинною і вторинною ланками у сільській місцевості. Там, де утворені громади, повинно залишатися 40 відсотків фінансування для «первинки», а на другий рівень  передаватиметься 60 % . У містах це співвідношення – 30% на 70 %. Коли сімейний лікар буде володіти фінансовим ресурсом, то відбудуться зміни і у підходах до роботи.  Буде максимально проводитися профілактика, первинна меддопомога буде безоплатною для населення. Потрібен не тільки певний фінансовий ресурс, але й регламентація певних прав та обов’язків, які стосуються не тільки медичного персоналу, але й самих пацієнтів. Вже напрацьовані певні проекти. Ми готові до їх втілення одразу, як вони будуть затверджені Верховною Радою і підписані Президентом.

  • І все ж таки, що очікувати від реформи? Які кроки повинні бути першими?

В першу чергу повинна бути затверджена нормативна база щодо реформування (закони та накази МОЗ).  Потім –  сформований гарантований перелік послуг, які надаватимуться на первинному рівні. Такий пакет гарантованих медичних послуг буде прийматися щорічно і змінюватися в залежності від виконання бюджету. Вартість кожної послуги буде прорахована, і пацієнт чітко знатиме, яку допомогу він може отримати безкоштовно, а за яку доведеться доплатити йому або страховій компанії. Перший етап реформи торкнеться кожного громадянина і працівників первинної ланки охорони здоров’я.

Як сьогодні працюється лікарям Закарпаття? Поки ще в не реформованій системі…

Цей рік, як і в цілому в країні, був для галузі складний. Найголовніше, що вдалося зробити – це зберегти кадри, доступність медичної допомоги та матеріально-технічну базу. Дуже плідно працювали цього року з міжнародними партнерами-колегами з Угорщини та Чехії. Ми започаткували перспективний проект з колегами з Польщі по фтизіатрії, плідно працюємо зі Світовим Банком. Вже до кінця року в рамках проекту передбачено покращення екстреної медичної допомоги, оновлення оснащення на первинці, якісне підвищення рівня надання кардіологічної допомоги. Ми провели навчання первинної ланки, сімейні лікарі підвищили свій фах у колег в Угорщині.  Працюємо, незважаючи на всі складності, які, на жаль, існують в країні. Завдяки повному розумінню та підтримці як  голови Закарпатської ОДА Г.Г.Москаля, так і очільника облради М.М.Рівіса разом із депутатським корпусом, ми займаємо непогані позиції в країні.

Можливо, наша робота не є дуже помітною для здорових людей, але щодня медики області (їх у нас біля 22 тисяч – це 5 тисяч лікарів та 12 тисяч середнього медперсоналу) обслуговують біля 20 тисяч звернень, проводять 4 тисячі відвідувань хворих вдома , госпіталізують  у стаціонари до 600 чоловік.  Екстрена медична допомога обслуговує до 500-600 викликів щодня.

  • Чи не відбулося скорочень серед медпрацівників за останні роки? Адже підготовчий етап реформи вимагав певної оптимізації.

Одним з наших досягнень вважаю те, що за нашою ініціативою не скорочено жодного ФАПу  чи амбулаторії, жодної лікарні, і ми не скорочуємо лікарів. Це тверда позиція Закарпатської  ОДА і особисто Геннадія Геннадійовича Москаля. Поки немає  системних змін в країні, ми не будемо робити необдуманих кроків, які можуть призвести до погіршення медичного обслуговування.

Область одна з небагатьох в країні яка має позитивний природній приріст населення, де немає т.зв. демографічної ями. І якщо в інших областях протягом року зникають з карти цілі села, то у нас такого немає. Будь-які реформи повинні здійснюватися з метою покращення послуг для населення і реформи не повинні погіршувати стан охорони здоров’я населення.

  • Разом з тим, знаю що є кадрові проблеми, які виникли останніми роками…

Так, дійсно, існує проблема – в нас багато працівників пенсійного та передпенсійного віку. Молодь виїжджає працювати за кордон. Це зрозуміло – йдуть туди, де платять більше і кращі умови праці. І це проблема не лише Закарпаття, але країн-сусідів, які є в членами Євросоюзу. Аналогічна ситуація в Угорщині,  Словаччині, Чехії, країнах Прибалтики. Звідти молоді лікарі виїжджають в Англію, Німеччину, Фінляндію, Норвегію. А вже на їх звільнені місця працевлаштовуються українські лікарі. Сподіваюсь, що саме реформа допоможе вирівняти ситуацію, адже в проекті передбачено, що оплата праці лікарів буде суттєво піднята. Від 25 до 35 тисяч гривень на місяць!

  • Багато доводилось чути скептичних зауважень щодо можливості втілення медичної реформи в Україні. Мовляв, немає коштів, менталітет не той і т.п.. Чи готові наприклад, іноземні інвестори вкладати свої фінанси в медичну галузь?
  • Світові фінансові організації готові вкласти кошти в реформу медицини України. В цьому напрямку працює Світовий Банк, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Глобальний фонд  та інші. Якщо сьогодні ефективно використовувати наявні кошти та міжнародну технічну допомогу,  то Україна зможе провести реформи. Є маса мотивів, щоб змінити систему, але у суспільстві поки що існує великий опір будь-якими змінам як у середовищіу медичних працівників, так і у  населення. Люди звикли, що будь яка зміна призводить до оптимізації, скорочення  і до погіршення стану справ. Реформа повинна проводитися прозоро, щоб її цілі та результати були зрозумілими всім.

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини