34326
14:05 7.062017

Закарпатські прикордонники розповіли про безвіз

Життя 2845

Сьогодні, 7 червня, відбулася спільна прес-конференція прикордонників стосовно питання запровадження безвізового режиму в Україні та проведення спільних патрулювань прикордонних служб. Поінформували присутніх начальник Чопського прикордонного загону Сергій Білявець та начальник Мукачівського прикордонного загону Руслан Дударєв.

IMG_8895

Так, з 11 червня 2017 року, після запровадження безвізового режиму з ЄС, громадяни України зможуть подорожувати до країн Шенгенської зони без отримання відповідної візи. Безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в країнах ЄС, за виключенням Великобританії та Ірландії, до 90 днів протягом пів року. Разом з тим, безвіз не дає права на оформлення дозволів на проживання, працевлаштування або навчання в ЄС, на триваліше перебування в Європейському Союзі необхідно оформити візу. Порушення терміну перебування в ЄС тягне за собою подальшу заборону в’їзду.

Важливо зазначити, що скористатися правом безвізових поїздок до Шенгенської зони зможуть тільки ті українці, які мають закордонний біометричний паспорт. При першому перетині кордону з біометричним паспортом громадян України будуть перевіряти по системам безпеки ЄС. Крім цього, при перетині кордону слід мати при собі документи, які підтверджують мету поїздки, наявність місця проживання чи бронювання готелю, зворотній квиток та поліс медичного страхування, певну суму коштів на весь час поїздки, тобто мінімально 50 євро на добу.

Українці ж, що не виготовили біометричний паспорт, але мають дійсний закордонний паспорт старого зразка можуть виїжджати до країн Євросоюзу як і до цього – з шенгенською візою.

Зокрема, Сергій Білявець розповів, що підрозділи як Мукачівського, так і Чопського прикордонних загонів вже підготувалися до пропуску автомобілів в умовах введення безвізового режиму. Так, згідно моніторингових даних, кількість транспортних засобів, що перетинатимуть лінію державного кордону збільшиться на 30 %. Щоб в деякій мірі полегшити проходження контролю на КПП, службові особи ДПСУ та волонтери роз’яснюватимуть нові правила в’їзду до ЄС тим, хто цього потребуватиме та надаватимуть усю необхідну допомогу.

Начальники прикордонних загонів розповіли, що протягом останнього часу проведено велику кількість тренувань та підготовку персоналу, вжито заходи щодо посилення підрозділів інспекторським складом та технічними засобами прикордонного контролю.

Щодо спільних патрулювань, то на ділянці Чопського загону вони проводяться з прикордонниками Республіки Польща з 2011 року, Угорщини та Словацької Республіки з 2013 року. Такий спосіб несення служби уже протягом багатьох років практикується поліцейськими відомствами країн Євросоюзу. Так, у 2016 році українськими прикордонниками спільно з іноземними колегами було зафіксовано низку правопорушень – у 4 випадках затримано 6 порушників кордону. Протягом п’яти місяців 2017 року затримано ще 4 незаконних мігрантів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах