32445
11:00 20.052017

В День Берегова новим побратимом міста став Будапешт

Життя 2891

Вчора, 19 травня, у місті Берегово урочисто відкрили святкові заходи приурочені до відзначення Днів міста, які триватимуть протягом трьох днів. Цього року берегівчани святкують 954-ту річницю від дня заснування міста та 16-ту річницю з дня отримання статусу міста обласного підпорядкування.

DSC_0328

На таке чудове дійство до Берегова з’їхалося чимало поважних гостей як зі всіх куточків Закарпаття, так і численні закордонні делегації.

Відкривав урочисту частину свята мер міста Золтан Бабяк. Він розповів, що офіційною датою заснування Берегова вважають 1063 рік і за ці майже тисячу років місто перебувало в центрі найрізноманітніших історичних подій, здобувало свою оригінальну архітектуру, традиції, етнічний та релігійний склад населення.

«Берегово – це край виноградників та термальних джерел, воно є прикладом багатонаціонального містечка, яке територіально об’єднало культурне та національне різноманіття. Яке буде наше місто ще через тисячу років? Це велика загадка… Однак сьогодні в наших з вами силах робити його комфортним та привабливим для всіх», – наголосив пан мер.

В свою чергу, Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС та народний депутат України звернув увагу на те, як сильно змінилося місто протягом останнього часу – воно ніби ожило.

«Ми й надалі докладатимемо всіх зусиль аби місто розвивалося та в майбутньому стало найгарнішим містом Закарпаття. Одною з головних особливостей Берегова є його поліетнічність – люди, проживають тут в мирі та гармонії і спільно працюють над розвитком міста. А ще воно стародавнє і навіть старше за Вашингтон», – додав Василь Брензович та привітав всіх берегівчан з днем народження.

Також, в своїй промові Іштван Тарлош, мер міста Будапешт розповів, що вже неодноразово бував у Берегові, але дуже радий, що присутній і на такій вагомій річниці.

«Не важливо яким великим є Будапешт і яким Берегово, набагато важливішим є духовна спорідненість наших міст. Концепція керівництва Будапешту включає в себе «духовний зв’язок» із закордонними територіями, де проживає угорськомовне населення. Таким є і Берегово, де угорська громада змогла зберегти свою мову, культуру та традиції», – зазначив Іштван Тарлош.

Він наголосив, що для Угорщини та, зокрема, і для Будапешту, важливим є доля угорської нацменшини краю, а закріплена сьогодні співпраця, в першу чергу, буде направлена на культурну сферу, але для розбудови міцних зв’язків до неї планують долучити і підприємництво.

Після цього відбулася значима історична подія для міста – Золтан Бабяк та Іштван Тарлош підписали договір про співпрацю між містами-побратимами.

Зокрема, в рамках святкування Днів міста на площі Героїв відбулося відкриття відреставрованого та оновленого парку з чудовим фонтаном, який одразу сподобали жителі міста.

Всіх гостей розважали чудовою концертною програмою за участі навчальних закладів міста, народних музичних та танцювальних колективів. Наситившись морально, кожен мав змогу посмакувати закарпатською та угорською кухнею, адже просто на центральній площі в казанах готували десятки різноманітних смачних страв.

Святкування триватимуть ще два дні і концертна програма обіцяє бути не менш насиченою, тому обов’язково відвідайте колоритне Берегово і відпочиньте в неперевершеній атмосфері!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах