29338
15:00 11.042017

Зрозуміти та почекати чи засмучуватись і жалітися? У Мукачеві вирубують дерева

Життя 2818

Благоустрій є візитною карткою кожного міста чи села. Стан вулично-дорожньої мережі, освітлення, озеленення та чистота – оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості. Це показник рівня участі територіальної громади у вирішенні проблем сфери благоустрою та комунального обслуговування населеного пункту.

17308948_1358097520924688_5678410836497044549_n — копия

Споглядаючи старі фотографії й відеоматеріали вулиць і площ Мукачева, важко повірити в те, що колись тут росло так багато дерев та інших рослин. З роками парки стали окультурювати, насаджувати нові дерева, створювати фігуристі клумби, зрубувати щось старе. Проте будь-які подібні зміни щодо озеленення вулиць не могли проти спокійно та без осудження краян.

Так, минулого року, коли в місті над Латорицею масово почали вирубувати або підрізати старі сакури, до прикладу, на вулицях Івана Маргітича або Льва Толстого, жителі з обуренням обговорювали зміни та бідкалися, що Мукачево просто стане порожнім. Переконання місцевої влади й комунальних служб, що дерева вже віджили своє чи були хворими, втішало мало кого, тому що виглядало все доволі чудово.

Цього року мережі знову вибухнули негативними коментарями щодо вирубки дерев. І йдеться навіть не про Карпати, а про чи не найголовніші вулиці Мукачева – О.Пушкіна та О.Духновича. Цими двома артеріями кожного дня рухається нескінчений потік машин, ходять сотні людей. Сьогодні згадані вулиці просто не впізнати, а місцеві жителі для себе ще до кінця не вирішили, добре це чи ні. Попри те, їх цікавить також, куди саме піде деревина.

«Мені не звично бачити Мукачево без дерев. Такої зухвалої та масової зачистки зелені в місті я вже давно не спостерігала. Не розумію, як в одну мить усі дерева нібито похворіли або стали аварійними. Було б добре, якби нічого не спилювали. Сльози на очі навертаються, коли бачу це. І нехай там посадять нові дерева, для того, аби вони виросли, потрібно немало часу, а де ховатися влітку від сонця, коли я, наприклад, іду із Зеленого ринку? Я вже в поважному віці, і це тепер для мене буде проблемою. Зважаючи на те, що літо в Мукачеві буває дуже спекотне і навіть у тіні жарко», – розповідає «Карпатському об’єктиву» жителька міста над Латорицею пані Марія.

Водій Андрій, припарковуючи авто, зізнається, що, хоч такі зміни доволі радикальні, на певних частинах дороги внаслідок вирубки дерев покращилися видимість та оглядовість дороги.

«Особисто для мене це добрі зміни, проте було б не погано, якби дороги в Мукачеві почали ремонтувати так само радикально, як вирубувати дерева», – додав Андрій.

«Не знаю, як буде далі з цією вулицею (ідеться про Духновича), але те, що я стала бачити більше магазинів, про які й не здогадувалася, є плюсом, хоча дерев, звісно, шкода. На мою думку, лише безсердечна людина може спокійно спостерігати за тим, як знищується природа», – ділиться з «Карпатським об’єктивом» Вікторія.

Для отримання відповідей на запитання, для чого та навіщо, ідемо до начальника Управління міського господарства В’ячеслава Гасинця. Він розповідає, що вирубка згаданих насаджень була вкрай необхідною.

«Коли ми почали вивчати ті дерева, то зрозуміли, що більшість із них перебувають в аварійному стані, деякі прогнили, стояли похило й могли впасти будь-якої миті. Що б тоді говорили люди? Звісно, вони б нарікали на комунальників, які вчасно їх не видалили. Окрім того, до нас надходило безліч листів-прохань від місцевих жителів, які зауважували, що дерева в поганому стані, перешкоджають лініям передач або руйнують помешкання. Було багато причин. Нічого в місті не робиться просто так, усе заради мешканців та їхньої безпеки.

Навпаки, мукачівців має радувати той факт, що в нас буде єдина на Закарпатті тюльпанова алея на вулиці Пушкіна. Через декілька років місто над Латорицею стане неймовірно гарним без старих аварійних дерев, з новими насадженнями, які будуть однієї породи, однакової величини, а головне – здорові. Так, на вулиці Духновича ростимуть клени ф.кулясті.

Щодо того, куди йде деревина, то вона перебуває на складах РБУ і за нею ведеться облік. До того ж ми хочемо очистити місто від тополь, це доволі алергенні дерева, які не дають ніякої користі», – запевнив начальник Управління міського господарства В’ячеслав Гасинець.

Тож мешканцям потрібно запастися терпінням та чекати, коли Мукачево знову по-справжньому зазеленіє й зацвіте. І тоді, через кілька років, вони будуть лише приємно здивовані тим, як на їхніх очах змінилося ціле місто.

Ілона ВІЛЬНА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах