24796
09:25 3.022017

Закарпатські медики закликають негайно пройти щеплення від кору

Життя 1950

За повідомленням румунських мас-медіа (від 26.01.2017), у 34 округах цієї країни зафіксовано спалах кору. Кількість захворілих внаслідок епідемії перевищив дві з половиною тисячі осіб, а 14 людей померли. Зважаючи на те, що Закарпаття межує з деякими округами Румунії, та беручи до уваги високу заразність кору (захворюваня передається повітряно-крапельним шляхом) та проблеми з вакцинацією, які мали місце останніми роками, ризик поширення інфекції є досить високим.

kor-u-detej-simptomy-profilaktika-foto

Через притаманну кору цикличність, коли пік захворюваності повторюється через кожні 5-6 років, ризик поширення хвороби в області зараз особливо високий. Адже останній пік, коли було зареєстровано 1835 випадків захворювання, припав на 2012 рік. Для порівняння, у 2013-му в області зафіксували 48 випадків кору, 2014-му – 33, 2015-му – 36, а минулого 2016-го року лише 2 випадки.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції — активна імунізація. Вакцинація проти кіру проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація — у шість років. Імунізація проти корі також проводиться раніше не щепленим підліткам віком 156-17 років, які не хворіли кором і дорослим у віці до 35 років.

Станом на 01.01.2017 в Закарпатській області залишок вакцини КПК (Пріорікс) становить 11 142 дози для вакцинації дітей в 1 рік та ревакцинації у 6 років з метою профілактики кору, епідпаротиту, краснухи.

За підсумками 2016 року серед населення Закарпатської області виконано обсяг профілактичних щеплень проти кору, в цілому по регіону план вакцинації — на 33%, а план ревакцинації – на 25%.

Закарпатські медики звертають увагу батьків, що потрібно обов’язково щеплювати дітей. Тим більше вакцин у наявності предостатньо.

Довідково:

При перших симптомах захворювання необхідно звертатися до лікаря, оскільки зволікання та самолікування може мати фатальні наслідки.

Кір — це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному на кір хворіють нещеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кіром, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Кір — це повітряно-краплинна інфекція. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очі від хворої людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Вірус кору з потоком повітря легко потрапляє в сусідні приміщення й навіть на різні поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, — тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Однак вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.

Детальніше у коментарях головного лікаря Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляка:


telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини