24007
20:12 20.012017

Зимовий облік птахів в Ужгороді

Життя 10624

-1-30pnn190npkrsg7lb36i2y

Великий зимовий облік птахів в Україні традиційно проводять в останні вихідні січня. Ініціатором цієї акції є Українське товариство охорони птахів, яке веде спостереження за пернатими, розробляє проекти з поліпшення стану середовища їхнього існування, заохочує дорослих і дітей до пізнання навколишньої природи тощо. Головною метою обліку є з’ясування чисельності птахів, які зимують поряд із нашими домівками. Також це слушна нагода для спостереження за пернатими, їхньою поведінкою, а також при потребі для допомоги їм.

Аби порахувати птахів, достатньо вийти на подвір’я, у садок чи парк неподалік від будинку і побути там щонайменше годину. Протягом цього часу рахуємо побачених пташок та їхні види. Наприкінці обліку потрібно записати найбільшу кількість кожного виду. Птахи, які пролітають над садом чи парком, не враховуються.

В Ужгороді зафіксовано понад сто видів птахів. Деякі зустрічаються тільки в гніздовий період (ластівки, горихвістки, серпокрильці, шпаки тощо). На зиму вони відлітають в теплі краї. Однак багато птахів, які можуть прохарчуватися взимку, залишаються. Майже скрізь у місті можна побачити горобців. Їх є два види: хатній і польовий. Часто в пошуках корму вони разом налітають на кущі, засохлі бур’яни чи смітники. Під час обліку трапляються і знайомі всім синички. Найбільша з них так і називається – велика синиця. Трохи менша – блакитна. Вона має блакитну «шапочку» на голові, такий же відтінок є на хвості та крилах. А ще в нас можна побачити чорну синицю, довгохвосту й гаїчок. Довгохвості синиці завжди тримаються зграйками і спритно перелітають з дерева на дерево в пошуках їжі. Цікавою пташкою є повзик. Він здатний пересуватися по стовбурах униз головою, за цією ознакою його дуже легко впізнати. Якщо в садку залишились яблука на деревах, то обов’язково навідаються дрозди-чикотні. Іноді до них може приєднатися і чорний дрізд.

Кожного дня ми бачимо також граків та ворон, які великими зграями літають над містом. Особливо багато їх увечері на набережних, де вони вмощуються спати на верхівках дерев. Разом з ними деколи можна зустріти й галку. Вона значно менша і темніша за ворону. З родини воронових в Ужгороді є ще сойка та сорока.

Біля смітників разом з воронами, горобцями і граками збираються голуби сизі. Подібна до голуба, тільки сірого кольору та з чорним напівкільцем на шиї, горлиця садова. Вона теж часто трапляється на вулицях нашого міста.

На Ужі під пішохідним мостом скупчуються качки-крижні, мартини. Останнім часом можна побачити одного або декількох лебедів-шипунів, а якщо пощастить, то й рибалочку. Це один з найкрасивіших птахів нашого краю. Він часто полює на річці біля драмтеатру. На околицях міста збираються щиглики, які харчуються насінням засохлих бур’янів. На кущах з ягодами можна іноді спостерігати і наших зимових гостей – омелюхів. З лісу в пошуках їжі прилітають також снігурі. І це ще не весь перелік птахів, яких можна побачити в Ужгороді.

До обліку птахів має можливість приєднатися кожен охочий, а результати відправити Українському товариству охорони птахів. Для зручності на сайті товариства можна заповнити спеціальну анкету обліку птахів. Отримана інформація є корисною для вчених, які досліджують та аналізують ці дані. Вона допомагає виявити зміни чисельності птахів, загрози для їхнього існування тощо.

Руслана ДЖАХМАН, Закарпатський краєзнавчий музей

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах