21316
12:18 12.122016

«Зимовий вернісаж» угорських митців Закарпаття гостинно відчинив свої двері

Життя 3629

Днями в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая відбулася підсумкова виставка Товариства угорських митців Закарпаття ім. І.Ревеса «Зимовий вернісаж 2016».

1

Члени товариства, а це понад 25 талановитих і самобутніх художників із різних куточків краю (Ужгородщина, Мукачівщина, Берегівщина), представляють власні здобутки в різноманітних видах, жанрах, стилях мистецтва. Експозицію ж присвячують пам’яті Ласла Мадяра – багаторічного голови Товариства угорських митців Закарпаття ім. І.Ревеса, члена Академії мистецтв Угорщини, знаного художника і громадського діяча, чиє серце перестало битись у липні 2016 року… Тож помітну частину добірки складає саме творчий спадок цього майстра пензля.

«Це традиційний зимовий вернісаж Товариства угорських митців Закарпаття ім. І.Ревеса. Узагалі наше об’єднання діє з 1991 року й нараховує 25 осіб. Сьогодні на виставці представлені понад 50 їхніх робіт. І це не тільки образотворче мистецтво, але й декоративно-прикладне. Крім того, у рамках виставки твори митців оцінюватиме високоповажне журі для відзначення найкращих Премією ім. І.Ревеса, започаткованою торік за сприяння КМКС та Генконсульства Угорщини в Ужгороді», – розповіла голова Товариства угорських митців Закарпаття ім. І.Ревеса Агнеш Кулін.

2

За словами директора Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая Франциска Ерфана, на виставці акцент зроблений саме на роботи Ласла Мадяра, який довгі роки очолював Товариство: «Власне сам вернісаж ототожнюється з вечором пам’яті цього талановитого художника, нашого колеги… Тобто є певна трагічна нотка в нинішньому заході. Водночас ми робимо творчий звіт за пророблений рік. Премія, яка буде сьогодні вручена, заснована трьома організаціями. Це і грошова винагорода, і визнання того, що зробила людина для свого краю та своєї меншини. Наразі в нас дві номінації. Щодо художників, то цьогоріч вони розподілені Яношу Рейти та Перец Моргі. Ще одна номінація не має жодного стосунку до мистецтва. Просто ця людина зробила дуже багато для Товариства. Ідеться про почесного консула Генконсульства Угорщини у Львові пані Ларису Малех».

Серед почесних гостей, які завітали на «Зимовий вернісаж», були: Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугойло, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Ласло Віда, начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова, а також члени Товариства угорських митців Закарпаття ім. І.Ревеса. Після офіційної частини вернісажу всі бажаючі мали нагоду ознайомитися з цікавою експозицією.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини